Koken met wijn: risotto met rode wijn

2 porties, 5 minuten voorbereiden, 25 min bereiding.

Er zijn veel gerechten die lekker zijn om te combineren met wijn. Maar er zijn ook veel gerechten die lekker zijn met wijn erin. Koken met wijn kan erg leuk én smaakvol zijn. Wij vonden dit recept voor risotto met rode wijn en paddenstoelen. Dit is een leuk recept voor bij een High Wine. Je kunt ronde uitstekers gebruiken om de risotto leuk op te dienen. Als je de risotto serveert bij een High Wine kun je er 4 porties van maken. Serveer je het als diner? Dan kun je hier 2 porties van maken.

Rode wijn risotto

Ingrediënten

✓ 1 fles rode wijn
✓ 200 gram risotto rijst
✓ 200 gram paddenstoelen (mix of champignons)
✓ 60 gram Parmezaanse kaas
✓ 1 liter bouillon (water + 1 paddenstoelen bouillonblokje)
✓ 1 teen knoflook
✓ 1 ui
✓ 2 el olijfolie
✓ 2 tl tijm of rozemarijn (1 om 1 kan ook)
✓ zout
✓ peper

Zo maak je de rode wijn risotto

  1. Hak de ui fijn, en bak dit met een scheutje olie in de pan.
  2. Voeg de risotto toe en bak tot het er glazig uitziet.
  3. Blus af met 250 ml rode wijn, laat dit inkoken.
  4. Voeg de bouillon gedeeltelijk toe, tot de risotto onderwater staat, wacht dan tot de risotto droog staat en voeg nieuwe bouillon toe. Blijf ondertussen roeren.
  5. Blijf dit doen totdat de risotto rijst gaar is. Dit duurt meestal 20 tot 30 minuten. Is de bouillon op? Maak dan nieuwe en voeg dat ook in delen toe.
  6. Hak ondertussen de paddenstoelen in stukken en bak deze met een scheut olijfolie in een (andere) koekenpan.
  7. Snijd de knoflook fijn en voeg deze toe aan de paddenstoelen als die goudbruin zijn.
  8. Voeg de paddenstoelen en knoflook toe aan de risotto. Breng op smaak met de tijm/rozemarijn, zout en peper.
  9. Zet het vuur uit en voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe. Leg de deksel op de pan en laat dit een paar minuutjes staan zodat de kaas smelt.
  10. Roer nog een keer goed door en dien het daarna op.

Je kunt de rode wijn risotto opdienen met een uitsteker, zodat het mooi op het bord ligt. Het kan natuurlijk ook gewoon opgeschept worden. Vergeet niet te garneren met de overgebleven Parmezaanse kaas en een beetje tijm. Schenk een lekker glas in van de overgebleven wijn, proost!

Rode wijn risotto

Geschreven op: 16 januari 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als content marketeer werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl