Rode Wijn Saus

6 personen, +/- 45 min bereiding

De klassieke rode wijn saus is een favoriet bij heerlijke vleesgerecht. Vooral bij wildgerechten zoals hertenbiefstuk of eendenborst doet de rode wijn saus het goed.  Serveer het met luxe aardappels of verse friet en verse groenten. Een culinair hoofdgerecht wat iedereen kan maken.

biefstuk

Ingrediëntenn
✓ 2 sjalotte
✓ 1 teen knoflook
✓ 1 gedroogd laurierblaadje
✓ 2 takjes verse tijm
✓ 380 ml kalfsfond of vleesfond
✓ 400 ml volle rode wijn
✓ 100 gr ongezouten roomboter (koud)

Een fond is een sterk ingekookte bouillon, vaak gemaakt van boten. Je kunt kant-en-klare fond kopen in de supermarkt en vaak ook bij de slager. Je kunt ook zelf fond maken. Laat een kalfs- of runderschenkel een uurtje op 160-180 graden roosteren in de oven. Doe dit vervolgens in een kookpan. Voeg hier een aantal liter water aan toe, zodat alles onder water staat en voeg eventueel een aantal smaakmakers aan toe, zoals peper, knoflook, ui, rozemarijn of andere kruiden. Laat dit geheel ongeveer 6-8 uur sudderen in een normale kookpan en 3-4 uur in een snelkookpan. Zeef hierna de fond en zet in een afgesloten bak een nacht in de koelkast. Hierna kun je de fond gebruiken (eventueel de vetlaag eraf schrapen) of invriezen.

Zo maak je de rode wijn saus:

  1. Pel de knoflook en sjalotten en snipper ze fijn
  2. Fruit de sjalotten zo’n 5 minuten in de een beetje boter in een (saus)pan
  3. Voeg de knoflook, tijm en laurier toe
  4. Schenk het vleesfond en de wijn in de pan en breng aan de kook
  5. Laat de saus nu ongeveer 15-30 tot de helft inkoken
  6. Schenk de ingekookte saus boven een andere pan door een fijne zeef
  7. Verhit de saus opnieuw tot het kookpunt en breng op smaak met zout en peper
  8. Snijd de boter in blokjes
  9. Neem de pan van het vuur en klop met een garde één voor één de blokjes boter door de saus. Dit zorgt voor binding van de saus.
  10. De saus kun je nu au bain-marie warmhouden. Laat de saus niet meer koken.

De Rode Wijn saus wordt het lekkerst met een volle rode wijn. Kies bijvoorbeeld voor een volle Syrah of Tempranillo. Serveer de saus bij een heerlijk biefstukje en genieten maar…

Rode wijn