Vegetarische borrelplank

Als je graag een High Wine of borrel wil organiseren, dan zijn de hapjes soms lastig om te verzinnen. De traditionele borrelplank met vlees, vis, kaas en broodjes kun je niet op tafel zetten als je te maken hebt met vegetariërs. Om jouw gasten te verrassen kun je deze originele vegetarische hapjes voorschotelen.

Zelfgemaakt Naanbrood met humus

Als je zelf Naanbrood maakt, in plaats van dat je een stokbrood in de winkel koopt, krijgt je borrelplank al veel meer smaak en betekenis. Zelfgemaakt brood is zo veel lekkerder. Kies bij dit brood een smeersel naar keuze. Wij vinden humus hier erg lekker bij.

Ingrediënten:

✓ 200 g pizzabloem
✓ 1 el Griekse yoghurt
✓ 2 g gedroogde gist
✓ 1 tl zout
✓ 1 tl suiker
✓  1 tl bakpoeder
✓ 85 ml volle melk
✓  2 of 3 bakjes humus naar keuze

Zo maak je het Naanbrood

  1. Doe de bloem, yoghurt, gist, olie, bakpoeder, suiker en zout in een kom en roer dit door.
  2. Verwarm de melk (lauw) en meng dit vervolgens door het mengsel.
  3. Kneed het deeg met de hand (ongeveer 5 minuten).
  4. Laat het deeg minimaal één uur op kamertemperatuur rijzen.
  5. Maak van het deeg 6 balletjes.
  6. Verspreid wat bloem op je werkblad en rol de bollen plat.
  7. Verhit een klein beetje olie in de pan en bak het deeg op halfhoog vuur.
  8. Bak ongeveer 3 minuten per kant, totdat het deeg bruin wordt (en er bellen ontstaan).

Als er 6 prachtige naanbroden uit de pan komen kun je deze serveren op de borrelplank met humus of een smeersel naar keuze. Je kunt het naanbrood ook in reepjes snijden of het brood spontaan scheuren.

borrelplank naan

Zoete aardappelkoekjes

De zoete aardappel krijgt naar mijn idee lang niet alle aandacht wat die verdient. Met dit stuk groente (wat geen familie is van de normale aardappel) kun je eindeloos variëren. Deze versie is misschien nog wel de beste ook én deze zoete aardappelkoekjes staan ook nog eens heel leuk op de borrelplank.

Ingrediënten:

✓ 400g zoete aardappel
✓ 1 kleine rode ui
✓ 2 tenen knoflook
✓ 1 tl tijm
✓½ tl zout
✓ 2 el arrowroot of andere meel
✓ 2 eieren
✓ 3 el olie

Zo maak je de zoete aardappelkoekjes

  1. Schil en rasp de zoete aardappel, snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Meng de zoete aardappel, ui, knoflook, tijm, eieren, zout en arrowroot (of meel) in de pan.
  3. Verhit olie in de pan en schep met een grote lepel het mengsel in de pan.
  4. Druk het mengsel plat zodat het de vorm van een koekje krijgt.
  5. Bak de koekjes tot ze bruin zijn (3 minuten per kant).

Zodra alle zoete aardappelkoekjes gebakken zijn kun je ze direct serveren op de borrelplank. De koekjes zijn koud ook lekker, dus je kunt ze ook van tevoren maken. Daarnaast kun je ook een sausje naar keuze op de borrelplank zetten om in te dippen.

Borrelplank twisters

Aardappel Twisters

Deze aardappel twisters zijn echt een aanwinst voor je borrelplank. Ze zijn erg lekker en zien er erg leuk uit. Je kunt ervoor kiezen om ze ergens in te steken (zoals bijvoorbeeld in een halve watermeloen) of om ze neer te leggen. Daarnaast kun je er ook een lekkere dip bij serveren.

Ingrediënten:

✓4 ovaalvormige aardappels
✓2 el olie
✓1 tl currypoeder en wat zout

Zo maak je de aardappel twisters

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pak 4 stalen pennen of satéprikkers, steek deze door de aardappel heen (aardappel in het midden van de prikker).
  3. Snijd met een onderaan in en draai de aardappel.
  4. Zorg dat de punt van je mes aan de prikker blijft, tot je aan de bovenkant van de aardappel bent. Nu heb je een spiraalvorm.
  5. Trek de aardappel dan voorzichtig uit elkaar.
  6. Meng olie, zout, currypoeder (of kruidenmengsel naar keuze).
  7. Besmeer de aardappel twisters ermee.
  8. Leg de twisters voor 20 minuten in de oven.

Als de twisters goudbruin zijn, dan zijn de klaar. Je kunt ze direct serveren op de borrelplank, want warm zijn ze het lekkerste. Voeg eventueel een dipsaus toe naar keuze. Met deze drie gerechtjes is jouw borrelplank klaar! Je kunt ervoor kiezen om er nog wat groente of olijven bij te leggen. Vergeet niet om er een lekker wijntje bij in te schenken.

Wil jij nog meer vegetarische hapjes uitproberen? Doe dan eens een vegetarische High Wine!

Borrelplank wijn