Feiten en fabels over rode wijn

Rode wijn, met zijn diepe kleur en verleidelijke aroma’s, heeft de mensheid al eeuwenlang geboeid. Door de jaren heen hebben talloze verhalen, adviezen en beweringen over rode wijn de ronde gedaan, soms gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, soms geworteld in fabels. Maar wat is nu eigenlijk echt waar? We zetten een aantal feiten en fabels over rode wijn voor je op een rij!

Rode Wijn

Hoogopgeleide vrouwen drinken meer

Uit een studie blijkt dat hoogopgeleide vrouwen eerder dan mannen beginnen met drinken. Het is namelijk vaak zo dat vrouwen banen met grote verantwoordelijkheden hebben, wat stressvol kan zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze eerder naar een glas wijn grijpen, als een vorm van ontspanning.

Van in de zon drinken word je sneller dronken

Op zonnige en warme dagen kan dorst sneller opkomen, waardoor men vaak sneller en meer drinkt. Daarnaast zorgt de verhoogde bloedtoevoer ervoor dat alcohol sneller in het bloed en de hersenen terechtkomt. Hierdoor kunnen de effecten van een glas wijn sneller merkbaar zijn en hierdoor kan je dus sneller dronken worden.

Wijn in porties drinken is beter dan in een keer veel wijn drinken

Als je gedurende de week geen alcohol drinkt en in het weekend in één keer grote hoeveelheden wijn consumeert, heeft dit een negatieve invloed op je gezondheid. Dit verhoogt het risico op een beroerte, hoge bloeddruk en nierschade. Je kan dus beter in porties wijn drinken gedurende de week en in het weekend ook, dan dat je in één keer heel veel wijn drinkt.

Mannen kunnen beter tegen alcohol dan vrouwen

Over het algemeen hebben vrouwen meer vetweefsel in vergelijking met mannen. Dit is van belang omdat alcohol voornamelijk verdeeld wordt via de vetvrije massa in het lichaam. Hierdoor hebben vrouwen de neiging om sneller een hoger alcoholgehalte in hun bloed te ontwikkelen dan mannen. Mannen kunnen dus beter tegen alcohol dan vrouwen.

Een draaidop op een fles is minder goed dan een kurk

Tegenwoordig zie je steeds vaker schroefdoppen en glazen afsluitingen op wijnflessen dan de traditionele kurken. Dit komt doordat kurk gevoeliger is voor bacteriën, die zo in de wijn terecht kunnen komen. Daarom worden draaidoppen beschouwd als een beter alternatief omdat ze de wijn beter kunnen beschermen. Daarentegen is het wel zo dat wijnen van hoge kwaliteit beter bewaard kunnen worden met een kruk. Een kurk ademt namelijk, waardoor de wijn beter zijn kwaliteit kan behouden door de jaren heen.

Goedkope wijn is minder lekker dan dure wijn

Een hogere prijs betekent niet altijd dat de wijn lekkerder is. De smaak is namelijk zeer persoonlijk en kan variëren. Het is dus niet gegarandeerd dat een fles wijn van maar liefst €100,- lekkerder is dan een fles wijn van €10,-.

Wijn van mindere kwaliteit zorgt voor hoofdpijn

Hoofdpijn na het drinken van wijn wordt vaak veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Of de wijn van hoge of lage kwaliteit is, maakt niet uit. Wel kan het zijn dat bepaalde stoffen in wijn, zoals sulfiet, hoofdpijn veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Je kan dit voorkomen door vooraf dus te checken welke stoffen er in een fles wijn zitten en deze wijn desnoods vermijden.

Dagelijks wijn drinken is gezond

Het dagelijks drinken van wijn of andere, alcoholische dranken is schadelijk voor de gezondheid. Voor mannen wordt aangeraden om maximaal veertien glazen per week te drinken, voor vrouwen wordt aanbevolen om dit te beperken tot zeven glazen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om alcoholconsumptie. Drink dus niet te veel, want overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Het combineren van wijn en bier heeft invloed op kater

De volgorde waarin je wijn of bier drinkt, heeft geen invloed op een kater of andere klachten. De symptomen worden voornamelijk bepaald door de totale hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd en de snelheid waarmee dit gebeurt. Het combineren van wijn en bier samen heeft dus geen invloed op je kater.

Rode wijn drinken?

Ben je na het lezen van dit artikel wellicht geschrokken en durf je vanavond geen glas wijn meer te bestellen? Geen zorgen: er zijn ook zeker voordelen verbonden aan het drinken van wijn. Zolang je het verstandig houdt en met mate drinkt, zijn er genoeg voordelen verbonden aan het drinken van wijn. Proost!

Geschreven op: 23 juni 2023
Anne
Redactie HighWine.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl