Feiten over wijn

Drink jij ook zo graag wijn? Dan kun jij jouw wijnkennis mooi upgraden met deze feiten over wijn. Het kan zomaar eens zijn dat jouw vrienden en familieleden dit nog niet eens wisten. Heb jij mooi wat te vertellen tijdens jullie wijntjes.

Feiten wijn

Witte wijn is gemaakt van..

Dat witte wijn gemaakt wordt van witte druiven is wel voor de hand liggend. Maar wist jij dat er meestal ook blauwe druiven in de witte wijn gaan? Rode wijn is rood door alle blauwe druiven die hierin gaan. Door de blauw/paarse kleur wordt de wijn donkerrood. Hoe kan het dan dat witte wijn niet rood wordt? De blauwe schil wordt verwijderd, daardoor komen wel veel smaken in de witte wijn, maar niet de donkere kleur.

Hoeveel druiven in één glas?

Er gaan ongeveer 125 druiven in één glas wijn. En wel 700 druiven in één fles. Dat zijn heel wat druiven als jij de wijntjes van de afgelopen weken bij elkaar optelt. Reken dat maar eens uit. Hoeveel druiven heb jij gedronken?

Mooi zo’n wijnglas

Waarom ziet een wijnglas er zo uit? De bolling van het glas zorgt ervoor dat de goede hoeveelheid zuurstof bij de wijn komt, waardoor de smaken goed uitkomen. Het steeltje van een wijnglas is gemaakt zodat je daar het glas kunt vastpakken. Op die manier houd jij niet het glas zelf vast, waardoor het glas warmer wordt van jouw handen. De wijn wordt namelijk op een bepaalde (lage) temperatuur geschonken. Als jij de wijn opwarmt met je handen, dan worden de smaken aangetast. Houd dus altijd jouw wijnglas vast bij het steeltje.

Proost! Maar waarom eigenlijk?

Het begon allemaal bij de Grieken. Zij gingen toosten met de wijn op hun gezondheid. Dit deden zij zodat de gastheer de wijn kon proeven. Als de wijn goed was, dan kon iedereen ervan drinken. Op die manier hielden ze de gasten dus gezond.

Zo kies je wijn van de kaart

Als je een wijn wil kiezen van een wijnkaart, kun je het beste naar de herkomst van de wijn kijken. Het land van de wijn zegt namelijk veel over de smaak. Meestal hebben wijnen uit warme landen of regio’s een vollere body en een hoger alcoholpercentage. De wijnen die uit landen of regio’s komen waar het kouder is zijn meestal lichter van smaak en hebben een lager alcoholpercentage. Waar heb jij trek in: een licht wijntje of toch iets vollers? Kijk naar de regio en maak jouw keuze.

Nog meer weten over wijn?

Als je nog meer te weten wil komen over wijn, dan is een High Wine wat voor jou! Tijdens een High Wine maak je kennis met verschillende wijnen en hoe deze gecombineerd worden met gerechtjes. Lekker en leerzaam! Bestel een High Wine cadeaubon of reserveer een High Wine wanneer het weer kan.

wijn feiten