Het verschil tussen zoete en droge wijn

Tijdens een avondje uit kun je genieten van een lekker wit wijntje. Maar wat bestel je dan? Een droge Chardonnay of een zoete Riesling? Wat is dan het verschil tussen een droge of een zoete wijn? Hangt dit af van het soort druif of zijn er andere factoren die de smaak van wijn bepalen? Wij zochten het voor jou uit.

Hoeveelheid zon

Het begint allemaal bij de groei van de druiven, waar de wijn van gemaakt wordt. In de druiven die geoogst worden zitten suikers. Hoeveel suiker er in de druiven zit, hangt af van de hoeveelheid zon die op de druiven heeft geschenen. Wanneer de druiven veel zon hebben gehad, ontstaan er meer suikers in de druif. Deze suikers worden door gistcellen omgezet in alcohol. Niet alle suikers worden tijdens het vergisten omgezet in alcohol, er blijft restsuiker over.

druiven

Restsuiker

Het verschil tussen zoete en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken. De wijnmaker kan zelf bepalen hoe hij de wijn wil produceren, zoet of droog.

De zon heeft veel invloed op de smaak van de wijn. In een streek waar de zon veel schijnt, zullen de wijnen meer restsuiker hebben of een hoger alcoholpercentage. Er kunnen meer suikers worden omgezet in alcohol, wat voor een hoger alcoholpercentage zorgt. Het druivenras heeft dan niet per se invloed op de smaak van de wijn. Wijn van een druivenras gegroeid in een zonnige streek kan anders smaken dan wijn van hetzelfde druivenras gegroeid in een koelere streek.

Hoe ervaar jij een wijntje?

De houten vaten waar de wijn ingaat, kan ook invloed hebben op de smaak van de wijn. Afhankelijke van het soort hout kan de wijn smaken van vanille of karamel meekrijgen. Zo heeft een Chardonnay vaak een vanillesmaak, doordat het op Franse eikenhouten vaten heeft gelegen.

De smaak van de wijn is ook afhankelijk van de persoon die de wijn proeft. Smaken verschillen uiteraard. Het kan per persoon verschillen of je de wijn zoet of droog ervaart. Door de wijn over je tong te laten gaan, kun je proberen onderscheid te maken. Zoete wijn zul je meer ervaren op het puntje van je tong dan een droge wijn. Tijdens een High Wine zul je verschillende wijnen proeven en kun je onderscheid proberen te maken in de smaken.  Bij Ubica Utrecht kun je een leuke wijnproeverij doen van 5 verschillende glazen wijn. En bij JA! Breda kun je maar liefst 6 verschillende glazen wijn proeven.

wijn