5 x Lekkere wijnen voor in de herfst

De zomer is voorbij en de donkerdere dagen zijn weer in aantocht. Voor veel mensen heeft dit een vergelijkbaar effect op de wijnkeuze. Die verschuift van witte wijnen naar de donkerdere wijnsoorten. Rode wijnen bezitten vaak smaken en eigenschappen die goed bij het veranderende dagbeeld passen. Toch gaan wij jou laten zien dat er tijdens de herfst meer passende, lekkere herfstwijnen zijn dan je in eerste instantie zou denken.

Herfstwijn 2

Rode wijnen

 • Cabernet Sauvignon
  Een bekende herfstwijn is de Cabernet sauvignon. Dit karakteristieke wijntje smaakt naar zwart fruit als blauwe bessen of cassis in combinatie met kruidige aroma’s. Al met al een heerlijk stevig wijntje met veel body. Perfect om te schakelen naar het wisselvallige herfstweer. Probeer bij dit wijntje eens een stuk gegrilde eendenborst of een gebraden wildgerecht!
 • Syrah
  Dit stevige rode wijntje komt uit Frankrijk maar zou meegebracht zijn vanuit het Midden- Oosten. De smaak van deze wereldreiziger is pittig en peperachtig.  De Syrah gaat goed samen met een stevige herfstmaaltijd als een stoofpotje op een stuk gebraden wild.

Witte wijnen

 • Chardonnay
  Deze bekende en geliefde wijn sluit goed aan bij de veranderende temperaturen van de herfst. Hoewel veel mensen ook in de zomer chardonnay zullen drinken, moet je de op hout gerijpte variant van deze beroemde wijn ook eens in de herfst proberen. Wij vinden de chardonnay erg lekker in combinatie met vis of gevogelte!
 • Gewurztraminer
  Ook dit intense wijntje past uitstekend bij de herfst en doet het goed in combinatie met stevige smaken. De Gewurztraminer komt qua smaak erg overeen met een moscato wijn en is hier eigenlijk de ‘grote broer’ van door het hogere percentage alcohol en intensere aromas. Dit stevige, witte wijntje past goed bij varkensvlees of licht zoete groenten.

Port wijnen

In de herfst kan je ook kiezen voor de Portugese broer van de wijnen; Port. Van de vijf soorten port passen de Ruby Port en Tawny port het best bij het herfstseizoen. Deze zoete en versterkte wijn mag alleen zo genoemd worden als het echt uit Portugal komt. Je bent dus verzekerd van een tropisch tintje! Deze zoete wijn wordt vaak als aperitief of dessertwijn gedronken en smaakt heerlijk met kazen of (gerookte) noten.

Ben je enthousiast geworden van alle mogelijkheden maar weet je niet waar je moet beginnen? Boek dan een High Wine bij jou in de buurt en kom in aanraking met allerlei uiteenlopende soorten wijn. Wil je meer weten over verschillende soorten wijn? Kijk dan is bij 4 x heerlijke wijnen uit Griekenland.

Herfstwijn

Geschreven op: 13 september 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian blogs en andere content voor HighWine.nl.