Proef wijn met deze wijntermen

Wil jij iets doen met vrienden of familie? Dan is het leuk om een wijnproeverij te doen. Het voordeel hiervan is dat je het overal kan doen. Bij mooi weer bijvoorbeeld ook gewoon lekker in de tuin. Of proef jij liever wijntjes op het terras tijdens een High Wine? Hoe en waar je het ook doet, deze wijntermen komen altijd van pas.

Wijntermen

Wijntermen

Om bekend te worden met het proeven van wijn, is het handig als je wat termen kent. Echte wijnkenners gebruiken tijdens het proeven vaak verschillende termen. Het is natuurlijk leuk als jullie allemaal mee kunnen praten. Onthoud daarom de volgende termen:

Aroma

Als je ruikt aan de wijn, dan komen er allerlei geuren vrij. Wat ruik je? Fruit, bloemen, kruiden? Dat zijn de aroma’s van de wijn. De geuren die jij opvangt zijn vaak persoonlijk. Het kan dus zijn dat iemand anders iets anders ruikt. Als je de geur van de wijn bespreekt, heb je het dus over de aroma.

Tannine

Zodra jullie gaan proeven, kan het zijn dat je een droge smaak op je tong krijgt. Dit komt doordat er dan veel tannine in de wijn zit. Meestal kom je tannine tegen bij de rode wijn, omdat deze smaak voortkomt uit de schillen, steeltjes en pitten.

Wrang

‘Deze wijn smaakt wel erg wrang’. Heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord. Een wijn smaakt wrang als je mond samentrekt wanneer je een slok neemt. Als je een soort droog gevoel krijgt in je mond. Dit komt meestal omdat de tannines nog te jong zijn, de wijn moet dus nog rijpen. Als de druiven nog niet rijp waren, dan blijft de smaak van de wijn altijd zo.

Balans

De smaak van wijn is in balans wanneer er een goede combinatie is van de basiskenmerken: zoetheid, zuurgraad, tannine, alcohol en body. Heeft de wijn een goede balans tussen deze kenmerken? Dan heeft de wijn meestal een fijne, gebalanceerde smaak.

Body

Hoe weet je of wijn veel body heeft? Dat merk je aan de manier hoe de wijn in je mond ligt. Hoe voelt de wijn op je tong? Is de wijn zwaar? Al deze antwoorden dragen bij aan de hoeveelheid body van jouw wijntje.

Zwaar

Wat is een zware wijn? Een zware wijn bevat meestal veel alcohol en heeft weinig zuur. Dit is een wijntje die je niet makkelijk wegdrinkt, maar waarvoor je echt even moet gaan zitten.

Afdronk

De afdronk van de wijn proef je wanneer je de wijn doorgeslikt (of uitgespuugd) hebt. De smaak na het proeven is dus eigenlijk de afdronk. Welke smaak blijft er hangen en hoelang? Een lange en intense nasmaak wil meestal zeggen dat het een goede wijn is.

Test je kennis

Tijd om te kijken of jij weet hoe je deze termen gebruikt. Test je kennis tijdens een lekkere High Wine bij een van onze locaties!

wijn