De lekkerste wijntjes tijdens het kerstdiner

Ben jij dit jaar weer eens aangewezen om een uitgebreid kerstdiner te verzorgen voor de hele familie en zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je met het verrassen van al je geliefden met goed passende wijnen bij iedere gang van jouw kerstdiner. Vandaag geven wij je alle nodige wijntips zodat jij voortaan bekend staat als echte sommelier. Wij helpen je met het vinden van de juiste wijn bij je kerstdiner!

kerstdiner wijn

Hoe vind je zelf een passende wijn?

Omdat iedereen andere gerechten maakt voor het kerstdiner geven wij tips hoe je zelf de perfecte wijn kan vinden bij de gerechten die jij gaat maken.

Tip 1: Identificeer de belangrijkste smaak van het gerecht. Kies de meest typerende smaak en kies een wijnsoort die hierop aansluit. Is jouw gerecht bijvoorbeeld pittig? Kies dan een zoetere wijnsoort om een mooie balans te krijgen. Maak je een gerecht met veel vet? Neem dan een wijn met een zure smaak.

Tip 2: Combineer op basis van structuur. Heeft jouw voorgerecht een zachte structuur? Neem dan een wijntje met een zachte smaak. Maak je een stevig hoofdgerecht?  Kies dan voor een wijnsoort met een rijke, volle smaak.

Tip 3: Kies niet te zware wijnen. Een kerstdiner bestaat vaak uit vier of vijf gangen. Houd er daarom rekening mee dat de wijnen die je kiest geen te hoog alcoholpercentage hebben. Zo voorkom je dat iedereen bij het eerste tussengerecht al te diep in het glaasje heeft gekeken.

Te veel denkwerk?

Vind je de bovenstaande tips erg handig maar ben je toch op zoek naar een makkelijkere oplossing? Wij geven je wat algemene suggesties waarmee je de beste wijn bij je kerstdiner kan vinden.

Voorgerecht

Voorgerechten zijn vaak een mooie opwarmer voor het kerstdiner. Dit houdt in dat het meestal lichte gerechtjes zijn met geen bijzonder uitgesproken smaken. Een wijnsoort die hier naadloos op aansluit is bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc. Licht droog en lekker fris, de ideale start van het kerstdiner.

Tussengerecht

Het tussengerecht is vaak een mooi bruggetje tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht. De smaken van een goed tussengerecht zijn ook iets voller en uitgesprokener dan het voorgerecht. Een goede wijn bij zo’n gerecht is een licht zoete Chardonnay, deze wijnsoort is iets voller van smaak en dus ideaal voor de opbouw richting het hoofdgerecht.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht van een kerstdiner bestaat vaak uit een luxe stukje vlees. Om de smaken hiervan niet te verdrukken kiezen we voor een wijnsoort met een niet al te hoog tanninegehalte. Een mooie Merlot of Malbec zijn zachte rode wijnen die uitstekend aansluiten op het vlees.

Nagerecht

Een zoete afsluiter mag natuurlijk niet missen bij een uitgebreid kerstdiner. Om de wijn/spijs combinatie goed te laten smaken moet je op zoek naar een wijntje die even zoet is als het nagerecht. Als dit niet het geval is smaakt de wijn licht zuur. Enkele mooie zoete wijnen voor het dessert zijn Monbazillac, Moscato of Riesling.

Op zoek naar meer wijn tips?

Neem dan vooral een kijkje bij al onze andere blogs en ontdek alle mogelijkheden met wijn. Van recepten tot leuke weetjes, alles over wijn vind je op onze wijnblog. Ben je zelf benieuwd naar nog meer bijzondere wijn en spijs combinaties? Reserveer dan eens een compleet verzorgde High Wine met al je vriendinnen en laat je verwennen en verrassen met hapjes en wijn.

kerstdiner wijn 2

Geschreven op: 29 november 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian onder andere blogs voor HighWine.nl.