Wijntip: 5 wijnen die goed passen bij kaas

Veel wijnliefhebbers eten graag een kaasje bij hun wijntje. Wijn en kaas is een goede combinatie. Een heerlijk zout, hartig hapje voor naast de wijn. Ook bij de high wine komt kaas vaak voor. Sommige wijnen zijn echt super met bepaalde kazen. Wij hebben voor jou uitgezocht welke combinaties je echt een keer moet proberen.

wijn-kaas

Witschimmelkazen

Twee witschimmelkazen die je vaak terugziet bij een high wine zijn brie en camembert. Op een borrelplank, op een broodje of gewoon los. Deze kaasjes zijn heerlijk in combinatie met een goed glas wijn. Er zijn twee wijnen die heel erg goed passen bij deze kazen. Deze zachte kazen met een witte korst gaan goed samen met soepele, volle wijnen. Een soepele, volle rode wijn is de Merlot. Een soepele, volle witte wijn is de Chardonnay. Deze twee wijnen zijn heerlijk in combinatie met een goede brie of camembert. Zowel voor degene die van witte als rode wijn houdt een aanrader!

Verse kazen

Ricotta, feta en mozzarella zijn verse kazen. Dit zijn kazen zonder korst en schimmel en zijn fris van smaak. De verse kazen zie je bij een high wine vaak terug op de borrelplank of in een salade. Deze frisse kaas is dan ook lekker gecombineerd met een frisse wijn. De wijn met de meest frisse smaak is toch wel de witte wijn. De witte wijntjes die het beste hierbij passen zijn: Sauvignon blanc, Chenin blanc en Soave.

Roodkorstkazen

Dit is een kaassoort waar je van moet houden. Vanwege de sterke smaak en geur valt deze niet bij iedereen in de smaak. Door de sterke smaak is deze kaas lastig te combineren met drankjes. Om de smaak een beetje af te zwakken, kun je het beste kiezen voor wijn met weinig tannines. Kies daarom voor twee frisse witte wijntjes: Gewurztraminer uit de Elzas en Pinot gris

Geitenkaas en schapenkaas

Geitenkaas en schapenkaas hebben een hele uitgesproken smaak. Sommige mensen zeggen dat geitenkaas iets weg heeft van een soort boerderij smaak. Dit komt omdat deze kazen een hele hoge zuurgraad hebben. Daardoor gaan deze kazen niet goed samen met rode wijn. Een wijntje die ervoor zorgt dat de smaken van geiten- en schapenkaas goed uitkomen is een frisse, witte wijn zoals: Sauvignon blanc of Chenin blanc.

Harde en halfharde kaas

Harde en halfharde kazen zijn bijvoorbeeld Emmentaler of Gruyere kaas. Deze kazen gaan vooral erg goed met rode wijn. Daarnaast kan een glaasje Port hier ook lekker bij zijn. Dit zijn kazen die je ook vaak terugziet op de borrelplank van de high wine. De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.

Ga jij de deze combinaties uitproberen? Laat ons weten hoe je deze vond! Als je nog een goede combinatie aan dit lijstje toe kan voegen horen we het ook graag.

wijn-kaas

Geschreven op: 4 november 2019
Marel
Redactie HighWine.nl
Als content marketeer werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl