Goed gevulde paella

Paella is een heerlijk gerecht dat je zo goed gevuld kunt maken als je wil. Heerlijk met een goed glas wijn ernaast. Het doet mij altijd denken aan de mooie zomeravonden op vakantie. Maar we halen de vakantie gewoon in huis! Zodra de sneeuw ruimte maakte voor hogere temperaturen en zon, kreeg ik trek in een paella. Daarom deel ik dit heerlijke recept met jullie: een rijke paella met zeevruchten en vlees.

paella

Ingrediënten

✓ 400 gr paellarijst
✓ 250 gr kippendijfilet
✓ ½ chorizoworst
✓ 500 gr zeevruchten
✓ 1 paprika
✓ erwten
✓ 3 tomaten
✓ 4 teentjes knoflook
✓ 125 ml droge witte wijn
✓ 1 liter kippenbouillon
✓ 1 bakje saffraan
✓ 1 el peterselie
✓ 1 citroen

Een goed gevulde paella vind ik zelf het allerlekkerste. Ik doe altijd een beetje kip, ongeveer een halve chorizoworst en vul ik zelf een bakje met (diepvries) zeevruchten. Meestal neem ik gamba’s, garnaaltjes, coquilles, mosselen en inktvisjes. Je kunt zelf kiezen of je dit er allemaal in wil hebben. In principe is het slim om het recept aan de houden, maar de hoeveelheid vis en vlees kun je naar eigen keuze aanpassen. Jij moet het tenslotte lekker vinden!

Zo maak je de paella met zeevruchten en vlees

  1. Snijd de kip in stukjes en bak in een beetje olijfolie in de pan.
  2. Leg de kip opzij als die gaar is.
  3. Snijd dan de chorizo in stukjes en bak knapperig.
  4. Leg dan ook de chorizo opzij. Giet het vet niet weg, want hier zit juist veel smaak in. Hier kun je zo in verder bakken.
  5. Als je zelf de bouillon maakt, dan kun je nu het water met een bouillonblokje opzetten. Anders verwarm je even de kippenbouillon.
  6. Snijd de paprika in stukjes en hak de knoflook fijn.
  7. Doe de paprika en knoflook in de pan en bak even aan.
  8. Voeg vervolgens de paella rijst toe.
  9. Blus de rijst na een paar minuten af met de wijn.
  10. Laat de wijn even inkoken en voeg dan de saffraan en bouillon toe.
  11. Breng het geheel aan de kook en voeg de kip toe.
  12. Laat een kwartiertje rustig doorkoken en roer af en toe.
  13. Voeg dan de erwten, tomaten (in stukjes) en chorizo toe.
  14. Laat nog 10 minuten pruttelen en proef af en toe of de rijst goed gaar is.

Haal de paella van het vuur, hak de peterselie fijn en strooi dit erover. Serveer schijfjes citroen op het bord en geniet! Vergeet hier niet een lekker wijntje bij in te schenken. Je kunt natuurlijk gaan voor een lekkere Spaanse wijn. Rood en wit kan eigenlijk beide, omdat er zo veel smaken in de paella zitten passen er smaken bij rode en witte wijn. Drink hier bijvoorbeeld een Verdejo, Sauvignon Blanc of een Tempranillo bij. Zo komen de smaken van de paella nog beter naar voren.

Tijd voor het dessert

Komt er nog een lekker nagerechtje? Dan kun je vast wel wat tips om wijn en desserts te combineren gebruiken!

paella

Geschreven op: 23 februari 2021
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl