Desserts combineren met dessertwijn

Save the best for last. Het lekkerste voor het laatste bewaren, daar zijn wij wel fan van. Vooral als het om desserts gaat. Een dessert is al een feestje op zich, maar nu kun je het nog leuker maken met een dessertwijn erbij. Altijd al willen weten hoe je jouw toetje met een dessertwijn kunt combineren? Lees dan onze tips.

dessertwijn

Wat is dessertwijn?

Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert (goh). Dit zijn wijnen die zoeter zijn dan normale wijnen. Deze wijnen passen goed bij het nagerecht omdat ze beter aansluiten qua smaak. De meeste dessertwijnen zijn zoet en zacht van smaak, zodat ze niet botsen met het dessert. Zo heb je de Muscat, een zoete witte wijn. Je kunt ook voor een wat drogere wijn kiezen, meestal valt de smaak dan op een Sherry (een echte klassieker). Maar velen zijn ook niet weg te slaan bij een goede Port, zoals een rode Port.

Desserts en dessertwijnen

Natuurlijk past de ene dessertwijn beter bij het ene dessert dan bij het andere. Bij het combineren moet je erop letten dat de smaken op elkaar aansluiten. Heb je een heel zoet dessert? Dan kun je hier het beste ook een redelijk zoete wijn bij drinken, anders smaakt de wijn erg zuur.

Romige taarten en roomijs

Romige desserts zoals veel taarten met slagroom- of kwarkvullingen passen het beste bij een lichte, zoete witte dessertwijn. Een Muscat is hier dé dessertwijn voor. Een Muscat is een druif met veel smaak, die vooral voorkomt in Frankrijk. Deze wijn biedt de perfecte nuance voor een romig dessert.

Sorbets en fruit

Fruitige desserts vragen om wijnen die ook een zuurtje hebben. Een Sherry past hier erg goed bij, omdat alle smaken zo in balans komen. Er zijn veel verschillende Sherrys, die worden gemaakt in Spaanse streek Andalusië. Als je Sherry uit wil kiezen, moet je even goed kijken welke soort het beste past bij jouw dessert. Voor veel desserts is de Sherry Medium Sweet erg lekker. Dit is lekkere zoete Sherry met een notensmaak. Dit kan erg goed aansluiten bij fruitige desserts, nog helemaal als er ook noten aan toegevoegd zijn.

Chocolade desserts

Voor een lekker chocolade dessert heb ik altijd nog wel een plekje, heerlijk. Chocolade kun je het beste combineren met een goed glas rode port, of wel de Ruby Port. Ruby Port komt uit Dourogebied in Portugal en dat is ook de enige streek die port mag maken. Alleen deze streek kan namelijk voldoen aan het productieproces en het druivensoort. Ruby Port is een donkerrode dessertwijn met een licht zoete smaak van zwarte bessen, chocolade en kaneel. Hierdoor sluit deze port dus erg goed aan bij chocolade desserts.

Ben je gek op Ruby Port, maar niet op chocolade? Dan kun je deze dessertwijn ook erg goed combineren met een lekker kaasplankje met harde, zoute kazen. Als jij niet zo houdt van zoete dessertwijnen, kun je ook normale wijnen drinken bij het nagerecht. Deze wijnen kun je ook goed combineren met desserts.

dessertwijn

Geschreven op: 4 september 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl