Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn

4 personen, voorbereidingstijd 30 minuten, bereidingstijd 3 uur.

Een stoofvlees recept is zowel smaakvol als gezellig. Zo ook dit heerlijke recept voor Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn. Het is boterzacht en vol van smaak. Welke wijn je toevoegt luistert eigenlijk niet heel nauw, maar wij raden aan om te gaan voor een stevige Merlot of Cabernet Sauvignon Als je een Italiaanse wijn wilt toevoegen, kun je voor een stevige Valpolicella of wijn uit de Chianti gaan.

stoofvlees

Ingrediënten

✓600 gram runder sukadelappen
✓2 uien
✓ 3 winterpenen
✓ 2 teentjes knoflook
✓ 150 gram kastanjechampignons
✓ 200 ml rode wijn
✓ 500 ml runderbouillon
✓ 50 ml balsamico azijn
✓ 1  blikje tomatenpuree (70 gram)
✓3 takjes verse rozemarijn
✓2 eetlepels gedroogde oregano
✓3 blaadjes laurier
✓4 kruidnagels
✓ peper en zout
✓olie
✓ boter
✓3 eetlepels bloem

Benodigdheden

✓ stoofpan met dikke bodem
✓dunschiller

Zo maak je het Italiaanse stoofvlees

Je kunt aan de slag zodra het vlees op kamertemperatuur is. Snijd de sukadelappen in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de pan en voeg hier peper en zout naar eigen smaak toe. Voeg de bloem daarna ook toe. Schep alle ingrediënten goed door.

Hierna kan de ui geschild en gesnipperd worden. Maak de knoflook goed schoon en snijd vervolgens de uiteinden van de winterpeen. Schil de winterpeen met een dunschiller. Snijd deze vervolgens in plakjes van ongeveer 0,5 cm.

Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze eerst in plakjes. Snijd daarna in fijne reepjes. Zet de pan op het vuur en voeg olie toe aan de pan. Gooi daarna een flinke klont boter in de pan en wacht tot de boter iets verkleurd is.

Fruit de ui aan en pers de knoflook uit. Voeg het vlees toe en laat het rondom dichtschroeien. Zet het vuur laag. Vervolgens voeg je de winterpeen en de champignons toe en blus je de pan af met de rode wijn. Laat dit geheel twee minuten pruttelen en voeg vervolgens de tomatenpuree toe.

Giet de runderbouillon en de balsamico azijn bij het vlees. Het zuur uit de azijn zal ervoor zorgen dat het vlees zacht wordt. Leg de takjes rozemarijn & tijm, de laurierblaadjes en de kruidnagels in de pan. Tip: bind ze aan elkaar met een stukje keukentouw of doe alles in een kruidenbuiltje. Strooi ook de oregano erbij en doe de deksel half op de pan. Laat het vlees zo’n drie uur zachtjes stoven en roer regelmatig even door.

Wijntje erbij

Serveer het gerecht met risotto, aardappelen met tijm en rozemarijn uit de oven of met een heerlijke pasta. Schenk er een lekker glaasje Pinot Noir uit de Bourgogne of een Château La Landotte uit de Bordeaux bij in. Valt deze pasta in de smaak? Probeer dan ook eens deze Italiaanse spaghetti in rode wijn saus. Eet smakelijk!

stoofvlees

Geschreven op: 12 september 2022
Anne
Redactie highwine.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl