Lekkere vega herfstgerechten met wijn

We moeten de zomer echt achter ons laten, want de herfst is begonnen. Toch zijn er ook hele leuke dingen aan de herfst. Ik vind het heerlijk als de blaadjes aan de bomen beginnen te verkleuren en het bos er zo kleurrijk uitziet. En stiekem is het best wel lekker om op de bank te zitten met een dekentje als het buiten regent. Maar wel alleen als je warm gehouden wordt door lekkere vega herfstgerechten en natuurlijk een bijpassend wijntje. Daarom heb ik voor jou vier lekkere herfstgerechten op een rijtje gezet.

herfstgerechten

Hartige taart met spruitjes

Het is weer tijd voor spuitjes! Het is leuk om eens iets anders met spruiten te doen, bijvoorbeeld om ze te verwerken in een taart. De combinatie van spruiten en blauwe kaas is echt super. Dit heb je nodig voor 1 hartige taart (4 personen):

✓ 400 gram spruiten
✓ 200 gram blauwe kaas
✓ Pakje met bladerdeeg (diepvries)
✓ 2 uien
✓ 2 knoflookteen
✓ 5 eieren
✓handje (wal)noten
✓1 lente ui

Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een pan water op voor de spruiten. Snipper de ui en knoflook fijn. En snijd de spruiten door en de kontjes eraf. Verwarm wat olie in de pan en bak de knoflook en ui. Zet dan het vuur uit. Pak een taartvorm en beleg deze met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem dan voor 4 minuten in de oven. Kook ondertussen ook de spruiten 4 minuten en giet ze daarna af. Verdeel de spruiten over de bodem. Roer de ui en knoflook door de geklutste eieren en giet dit over de spruitjes. Verdeel hierop dan de blauwe kaas, dit mag best heel royaal. Voeg eventueel nog wat noten toe en schuif dan de quiche in de oven voor 15 minuten. Als de hartige taart klaar is kun je hier de lente ui (klein gesneden) over verdelen. Snijd de hartige taart in puntjes en serveer met een lichte wijn. Ga voor een Pinot Blanc, Chardonnay of schenk weer een Pinot Noir in.

Herfstgerechten spruitjes

Gevulde portobello

Als ik aan herfst denk, denk ik aan paddenstoelen. You love it or hate it. Als paddenstoelen liefhebber is de herfst echt een cadeautje. Kijk vooral wat voor mooie paddenstoelen er te krijgen zijn, want je kunt er zoveel lekkers mee maken. Maar voor vandaag even een makkelijk receptje: portobello’s gevuld met pesto en kaas. Met dit recept kun je ook variëren, dus kijk vooral wat je in huis hebt. Zo kun je zelf pesto maken met knoflook, basilicum (of peterselie), olie, peper, zout en noten naar keuze. Ik gebruik meestal cashewnoten, walnoten of pijnboompitten. Als je liever verse pesto koopt, kan dat natuurlijk ook. Daarnaast heb je het volgende nodig: portobello’s, parmezaanse kaas en een ui.

Verwarm de oven voor op 200 graden en pak de portobello’s erbij. Snijd de steeltjes eraf zodat er een holletje in de portobello’s komt. Snipper dan de ui fijn. Verwarm een scheutje olie in de pan en bak hierin kort de ui en de portobellosteeltjes. Bak bruin en zet dan het vuur uit. Doe in een kommetje de pesto, parmezaanse kaas en voeg hier de ui en portobellosteeltjes aan toe. Roer het goed door elkaar en vul dan de portobello’s met het mengsel. Rasp nog wat kaas erover en leg hier eventueel nog wat noten op. Zet de portobello’s in een ovenschaal en schuif die dan voor 10 minuten in de oven. Zijn ze klaar? Dien ze dan op met een lekkere Pinot Noir erbij. Dit is een fruitige rode wijn, die door zijn aardse tonen erg goed past bij paddenstoelengerechten.

herfstgerechten-portobello

Knolselderijkoekjes

Je denkt waarschijnlijk niet direct aan knolselderij als je aan de herfst denkt, maar dit is zeker wel een seizoensgroente. Daarom maken we hier heerlijke herfst koekjes van! Dit heb je nodig:

✓ 225 gr knolselderij
✓ 25 gr parmezaanse kaas
✓ 1 teen knoflook
✓ 0.5 tl rozemarijn
✓ 2 eieren
✓ 100 gr bloem

Schil de knolselderij en pak dan de rasp erbij. Rasp de knolselderij grof en rasp dan de knoflook en kaas fijn. Kluts de eieren in een kom en voeg dan de knoflook, kaas, rozemarijn, parmezaanse kaas, bloem en wat peper en zout toe. Meng dit goed door elkaar en voeg dan ook de knolselderij toe. Is het nog wat te waterig? Voeg dan nog wat bloem toe. Zet het mengsel in de koelkast tot je het gaat gebruiken, hier wordt het steviger van. Verhit dan een flinke scheut olie in de pan. Pak er een grote eetlepel bij en schep hiermee het mengsel in de pan. Druk ze een beetje plat zodat er koekjes ontstaan. Bak ze aan beide zijden goudbruin. Eventueel kun je hier nog een lekkere dip bij serveren.  Wijntje erbij? Ga dan voor een Zinfandel of een Fitou.

Gevulde pompoen

In dit rijtje moest natuurlijk ook een herfstgerecht met pompoen langskomen! Dit keer gaan we voor lekkere gevulde pompoen. Ook leuk om te combineren met de gevulde portobello. Hiervoor heb je nodig:

✓ 1 flespompoen
✓ 250 gr cherrytomaten
✓ 250 gr mozzarella
✓ 2 tenen knoflook
✓ handje pijnboompitten
✓ handje basilicum

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen door en verwijder de pitten. Leg ze met de open kant naar boven op een ovenschaal, schenk hier wat olijfolie over en strooi wat zout en peper erop. Schuif voor 20 minuten in de oven. Hak de knoflook fijn en fruit aan in een pan met een scheutje olie. Snijd de tomaten klein en bak die ook mee. Voeg ook de basilicum (in stukjes) toe. Laat het geheel pruttelen tot de pompoen klaar is. Haal uit de oven en vul ze met het tomaatmengsel. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel die over de pompoen. Strooi hierover de pijnboompitten. Schuif dan de pompoen weer terug de oven in voor 15 minuten. Serveer op een mooi bord met een wijn met frisse zuren zoals een Riesling of Pinot Blanc.

Herfst High Wine

Je kunt ook alle hapjes combineren en er gewoon een herfst high wine van maken. In dat geval kun je misschien ook nog wel wat extra inspiratie gebruiken voor lekkere herfstwijnen.

herfstgerechten pompoen

Geschreven op: 22 september 2021
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl