Zelf smeersels maken voor bij de borrel

Onverwachts High Wijnen of aan de borrel? Dan is het makkelijk als je snel wat smeersels kunt maken. Ik heb het wel vaker: het is weekend, er komen vrienden of familie langs en we besluiten uit het niets om even lekker te borrelen. We trekken een wijntje uit de (koel)kast, er gaat een broodje in de oven, wat olijfjes op tafel. Dan is het ook wel erg makkelijk als je even wat smeersels op tafel kunt zetten. Met deze smeerseltjes maak je jouw borrel een groot succes.

Smeersels High Wine

Aioli

✓ 4 el mayonaise
✓ 1 teen knoflook
✓ scheut olijfolie
✓peper en zout

Dit is een heel makkelijk receptje waarbij je eigenlijk gewoon alle ingrediënten mengt. Probeer zelf een beetje de hoeveelheid in te schatten en proef ook als het klaar is. Je kunt er ook extra kruiden doorheen doen als je dat lekker vindt of bijvoorbeeld iets meer knoflook.

Knoflooksaus

✓ 4 el yoghurt
✓ 2 el mayonaise
✓ 1 grote teen knoflook
✓ peper en zout
✓Optioneel: Tijm, scheutje olijfolie

Deze saus is een beetje vergelijkbaar met Aioli, maar dan met yoghurt erbij. Hierdoor is de smeersel iets lichter en frisser. Bij deze saus geldt ook weer: proef en voeg toe als er iets mist. Je kunt ook de mayonaise weglaten en dan yoghurt met komkommer doen. Rasp een halve komkommer en knijp even het sap eruit. Voeg peper, zout en knoflook toe en dan heb je Tzatziki.

Olijventapenade

✓ 200 gr olijven zonder pit (zwart of groen)
✓1 el olijfolie
✓ 1 kleine teen knoflook
✓ 1 el kappertjes
✓ verse kruiden (basilicum of peterselie)
✓ peper en zout

Olijventapenade is lekker met zowel groene als zwarte olijven. Dit recept heb ik zo simpel mogelijk gehouden (zodat je de ingrediënten misschien al in de kast hebt liggen), maar alle optionele ingrediënten, zoals verse kruiden en kappertjes zijn ook erg lekker erin. Als je dit wel in huis hebt of de mogelijkheid hebt om die te halen, dan kun je die vollere variant ook proberen. Voeg alle ingrediënten samen en maal het klein met de staafmixer. Voeg nog wat extra olijfolie toe als de tapenade nog te dik is. Proef daarna even of er iets mist en voeg eventueel nog extra toe.

Baba Ganoush

✓ 2 aubergines
✓ 2 el olijfolie
✓ 2 tenen knoflook
✓ 1 citroen
✓ 1 tl komijn
✓ 1 el tahin
✓ zout

Voor dit recept heb je mogelijk niet alles in huis en het duurt ook wat langer dan de rest. Maar deze Baba Ganoush is zo lekker dat ik het recept echt even wilde delen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines door de midden en snijd het vruchtvlees op een paar plekken open (zonder de schil te beschadigen). Bestrooi met komijn, zout en wat olijfolie. Leg de aubergines met de open helft naar boven op een bakpapier. Doe de ongepelde knoflooktenen in aluminiumfolie en leg tussen de aubergines op de bakplaat. Schuif ze voor 30 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen. Doe in een kom het vruchtvlees van de aubergines, de knoflook (zonder schil), het citroensap en de tahin. Mix dit goed door met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Laat het smeerseltje een uur afkoelen voordat je het gebruikt.

Tonijnsalade

✓ Blikje tonijn (in olijfolie)
✓ 2 el mayonaise
✓ ½ ui
✓ 1 kleine teen knoflook
✓ peper en zout

Een goede tonijnsalade is altijd lekker. Giet het grootste deel olie uit het blikje tonijn. Voeg de tonijn, mayonaise, gesnipperde ui, fijngehakte knoflook, peper en zout samen in een kom. Roer goed door en proef. Lekker? Dan is je smeersel klaar!

Olijfolie, balsamico boter en zout

Als je echt weinig in huis hebt kun je altijd nog kijken of je olijfolie, balsamico, boter en zout hebt. Je kunt de broodjes namelijk ook gewoon dippen in een mengsel van olijfolie en kruiden, olijfolie en balsamico of besmeren met gezouten boter. Het hoeft niet altijd moeilijk en uitgebreid te zijn om lekker te zijn. Als je lekkere olijfolie hebt, dan is het soms al lekker genoeg om je broodje daarin te dopen. Gebruik vooral je fantasie en probeer!

Dit zijn allemaal smeersels waarvan je de ingrediënten meestal wel in huis hebt. Als je dat niet hebt, dan kun je zorgen dat je wat dingen haalt die standaard in de voorraadkast staan. Zoals olijven, een blikje tonijn, olijfolie, mayonaise en knoflook. Hiermee kom je namelijk al een flink eind als je even snel iets in elkaar wil draaien. Als je voor een meer uitgebreide borrel wil gaan, kun je ook een High Wine borrelplank maken.

Smeersels high wine

Geschreven op: 28 mei 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl