5x bladerdeeg hapjes bij de wijn

Met bladerdeeg hapjes kun je onwijs variëren, bijvoorbeeld tijdens het drinken van wijn. Omdat er zo veel keus is, vertellen wij jou welke lekkere bladerdeeg hapjes daar goed bij passen en hoe je die kunt maken!

bladerdeeg hapjes

Hartig taartje

Om te beginnen: een hartig taartje van bladerdeeg. Deze is supermakkelijk te maken en het is heel handig: iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen mini-taart. Voor dit hapje heb je – naast bladerdeeg – de volgende ingrediënten nodig:

✓ Cherrytomaatjes
✓ Mozzarella
✓ Verse basilicum
✓ Crème fraîche
✓ Prosciutto

Het enige wat je hoeft te doen is de bladerdeeg beleggen met bovenstaande ingrediënten. Laat eerst het bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de cherrytomaatjes ondertussen doormidden, pluk de mozzarella in stukjes en snijd de basilicum grof. Leg de bladerdeeg daarna op een bakplaat en besmeer deze met een laagje crème fraîche. Verdeel daarna de overige ingrediënten over de crème fraîche. Doe de taartjes vervolgens in de oven en bak ze gaar op 200°C. Let op: houd wel een randje vrij aan de zijkant van het bladerdeeg.

Kaasvlinders

Kaasvlinders zijn onmisbaar tijdens een wijnavond. Het verschil is dat je deze niet in de supermarkt hoeft te kopen, maar dat je ze makkelijk zelf kunt maken! Ook als je weinig tijd hebt om hapjes voor te bereiden is dit een ideaal recept. Het enige wat je nodig hebt voor de kaasvlinders is:  bladerdeeg en geraspte oude kaas. Laat de bladerdeeg eerst ontdooien en strooi daarna de geraspte kaas over het oppervlak. Rol het bladerdeeg vervolgens aan beide kanten naar binnen, zodat de vlindervorm ontstaat. Doe de kaasvlinders daarna 15 tot 20 minuten in de oven op 200°C. Zijn de kaasvlinders goudbruin? Dan kun je ze uit de oven halen en laten afkoelen.

Bladerdeegvlinders met zalm

Naast de kaasvlinders kun je nog meer variëren met bladerdeeg hapjes bij wijn. Zo kun je ook bladerdeegvlinders met zalm maken. Hoe je dat doet? Volg deze stappen en je hebt er weer iets lekkers bij! De benodigdheden voor dit lekkere hapje zijn bladerdeeg, ei, gerookte zalm en kruidenroomkaas.

De bereidingswijze is heel simpel: verwarm eerst de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit of druk de plakjes deeg tegen elkaar aan, zodat er een lange reeks van bladerdeeg ontstaat. Besmeer het bladerdeeg met kruidenroomkaas en leg daar bovenop de zalm. Rol het deeg aan beide kanten naar binnen, zodat de vlindervorm ontstaat. Snijd de rol daarna met een mes in dunne plakjes en leg deze op de bakplaat met bakpapier. Klop daarna het ei los en besmeer de bladerdeegvlinders met zalm hiermee. Bak ze vervolgens ongeveer 15 minuten gaar in de oven. De bladerdeeghapjes zijn klaar wanneer ze een goudbruine kleur hebben.

Worstenbroodjes

Wil je toch een minder uitgebreid hapje? Dan doet een worstenbroodje het altijd goed! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is bladerdeeg en knakworstjes. Laat het bladerdeeg eerst ontdooien. Is dat gelukt? Dan kun je door met de volgende stap. Doe een knakworst op elk velletje bladerdeeg en rol deze op. Snijd deze daarna doormidden voor de gewenste grootte van het broodje. Leg de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en doe deze in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C en bak de worstenbroodjes ongeveer 20 – 25 minuten goudbruin.

Kaasbroodjes

Ben je vegetarisch of word je niet (meer) zo enthousiast van worstenbroodjes? Dan passen kaasbroodjes ook erg goed bij het drinken van een wijntje. Voor kaasbroodjes heb je net iets meer ingrediënten nodig dan voor de worstenbroodjes. Dit zijn: bladerdeeg, mosterd, kaas, ei en sesamzaadjes.

Verwarm eerst de oven voor op 180°C, bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien. Smeer daarna op elk plakje bladerdeeg een beetje mosterd en leg er een reep kaas bovenop. Vouw het velletje bladerdeeg dicht en zorg ervoor dat je de randen goed op elkaar druk. Snijd vervolgens de bovenkant van het bladerdeeg met een scherp mes in en smeer dan de kaasbroodjes in met het losgeklopte ei. Strooi daarna de sesamzaadjes en extra geraspte kaas over de heerlijke broodjes heen. Bak de kaasbroodjes gaar (en goudbruin) in ongeveer 20 – 25 minuten. De broodjes zijn goed als de bladerdeeg gaar is en als de kaas binnenin goed is gesmolten.

Houd jij meer van vlees en wil je dit combineren met wijn? Wij vertellen jou welke wijn je kunt combineren met welk vlees!

bladerdeeg hapjes

Geschreven op: 1 april 2021
Manisha
Redactie HighWine.nl
Als afstudeerstagiaire werkt Manisha onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl