Welke wijn combineer je met welk vlees?

Er zijn veel verschillende soorten vlees; rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees maar ook kip of wild. Welke wijn combineer je bij welk vlees? Of je een gezellig BBQ-avondje hebt georganiseerd, een romantisch diner of een chique avondje, deze wijnen passen gegarandeerd goed bij je gekozen vlees gerecht!

wijn en vlees

Wijn bij rundvlees

Er zijn veel soorten rundvlees, welk rundvlees vind jij het lekkerst? Over het algemeen heeft rundvlees een stevige structuur en smaak. Je zou daarom kunnen kiezen voor een stevige wijn met tannines. Die tannines gaan namelijk goed samen met de eiwitten in het vlees. Een Merlot, Sangiovese, Malbex, Cabernet Souvigon of Syrah gaan over het algemeen altijd goed met rundvlees. Als voorbeeld de biefstuk, die is heerlijk te combineren met een rode wijn. Kies voor een lichte of medium wijn met hoge zuurgraad. Hierbij kan je denken aan een Merlot of Sangiovese. Ga je voor de ribeye of steak, kies dan een stevige wijn met veel tannines. Dit lekkere stuk vlees combineer je het best met een Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon.

Varkensvlees en wijn

Varkensvlees is vaak erg vet. Je kunt daarom het varkensvlees het best combineren met een Chardonnay, rosé wijn of Pinot Noir. Kies je voor een beenham, combineer deze dan met een krachtige en fruitige rosé als de Côtes de Provence AOP Rosé. Ook varkenshaas is lekker te combineren met een rosé wijn.

Kalfsvlees

Kalfsvlees is mager, super mals en het zit boordevol voedingsstoffen.  Bij gebraden kalfsvlees past een zachte, rijpe wijn zoals een oude rode Bordeaux. Liever een witte wijn? Het is ook lekker in combinatie met een stevige, op eiken hout gelagerde Chardonnay uit Bourgogne.

Kip & gevogelte

Hoewel het afhangt van hoe je de kip klaarmaakt, is kip over het algemeen licht van smaak. Een lichte fruitige wijn of juist een volle witte wijn past daarom goed bij dit stukje vlees. Combineer Chardonnay met gegrilde kip of gebakken of gekookte kipfilet. De Blackhawk Chardonnay is vol, zacht en breed en is krachtig en mondvullend van smaak. De gegrilde kipfilet of gebraden kip is weer goed te combineren met een rode wijn. Een lekkere optie is de Pinot Noir.

Wild met wijn

Wild vlees smaakt vaak ‘anders’. Je proeft dat de beesten in de vrije natuur geleefd hebben. Het vlees is vaak beter doorbloed, donkerder van kleur en voller van smaak. Hierbij kunnen we onderscheid maken in een neutrale smaak, midden smaak of uitgesproken smaak. Te beginnen met een neutrale smaak zoals de fazant, konijn of wild zwijn. Combineer deze met een licht tot middelzwaar, ingetogen aromatisch, wit, rosé en rood. Voorbeelden hierbij zijn de Chardonnay, Chenin Blanc of Barbera. Voor de midden smaak, de duif, eend of ree is een middelzwaar, tamelijk aromatisch en vooral rode wijn lekker. Combineer dit wild vlees met een Merlot of een Malbec. Tot slot de uitgesproken smaak, de haas, hert of patrijs. Die zijn goed te combineren met een middelzwaar tot krachtig rood wijntje met een hoog smaakgehalte. Probeer die eens te combineren met een Syrah of Cabernet Sauvignon.

Ben je na je heerlijke vleesgerecht nog opzoek naar een dessert? Deze desserts zijn het lekkerst te combineren met dessertwijnen.

Wijn en vlees

Geschreven op: 19 februari 2021
Jessica
Redactie HighWine.nl
Als afstudeer communicatie stagiair werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl