6 Tips om Dry January vol te houden

Heb jij in december en tijdens de feestdagen veel alcohol gedronken? Dan is het een leuk experiment om te kijken hoe goed je zonder alcohol kan. Elk jaar doen wij mee aan Dry January. Natuurlijk zijn wij, als redactie van High Wine, dol op een wijntje. Daar is niets mis mee, want je moet natuurlijk ook kunnen genieten. Toch is het af en toe leuk om te kijken of je zonder kan en wat dat met je doet. Om jou hiermee te helpen noemen wij de voordelen én de tips.

dry january

Voordelen

Een wijntje drinken brengt veel voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor gezelligheid, smaakt het erg goed en is wijn goed te combineren met voedsel. Daarnaast zorgt alcohol er ook voor dat je een beetje ontspant in een groep en dat je wat losser wordt. Vaak zorgt dit voor gezellige avonden en feestjes.

Toch is het af en toe ook leuk om te zien wat voor voordelen het heeft om een tijdje niet te drinken. Zo zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat alcohol niet goed is voor de gezondheid. Daarnaast zitten er meestal aardig wat suikers en calorieën in alcohol, die ervoor kunnen zorgen dat je aankomt. Drink je een tijdje niet? Dan is het dus mogelijk dat je afvalt en zorg je ervoor dat je je lichaam lekker schoonveegt. Een groot voordeel van Dry January is ook dat je bewuster wordt van je alcoholinname. Je gaat er meer bij stilstaan hoe vaak en hoeveel je drinkt. Hierdoor ga je meer genieten van die wijntjes die je drinkt: pluspunt!

Tips

Om jou een beetje te helpen om Dry January vol te houden, zetten we een aantal tips op een rijtje:

Vraag jezelf af waarom je het doet

Er zijn veel verschillende redenen om een maand geen alcohol te drinken. Als je dit vol wil houden is het een goed idee om jezelf af te vragen waarom je dit doet. Wil jij gewoon eens kijken of je het vol kan houden? Of heb je diepere drijfveren? Zo kunnen er verschillende redenen zijn:

  • Afvallen
  • Minder willen drinken
  • Kijken wat de effecten zijn
  • Erbij stilstaan hoe vaak je drinkt
  • In het geheel stoppen met drinken

Daarnaast kunnen er natuurlijk nog andere redenen zijn waarom je wil stoppen. Maak dit duidelijk voor jezelf en bekijk welk doel je hebt.

Doe het samen

Wil jij Dry January graag volhouden? Doe het dan met iemand samen. Als jij normaal gesproken vaak in het weekend drinkt of ‘s avonds bij het eten, dan is het makkelijker voor jou als degenen waarmee je dat doet, ook niet drinken. Vraag dus of jouw partner en/of huisgenoten ook meedoen. Zo kun je samen niet drinken op de momenten dat je het normaal gesproken wel zou doen.

Zoek een alternatief

Vind jij het moeilijk om vol te houden? Zoek dan een alternatief. Dit kan bijvoorbeeld een ander drankje zijn. Je kunt kiezen voor alcoholvrije dranken, zoals bier en wijn zonder alcohol of gewoon voor frisdrank. Als je wil afvallen dan kun je beter switchen naar water of thee. Op de momenten dat je het echt moeilijk krijgt kun je dan alsnog één glas frisdrank drinken. Zodra je toegeeft aan alcohol, is de kans groot dat het niet bij een glas blijft. Je kunt alcohol natuurlijk ook vervangen voor eten, zodat je toch gezellig aan het borrelen bent (zonder alcohol).

Vertel dat je meedoet aan Dry January

Als jouw omgeving weet dat je een maand lang geen alcohol drinkt, dan zullen zij hier waarschijnlijk rekening mee houden. Misschien kiest je gezelschap dan om ook mee te doen of om niet te drinken in jouw omgeving. Op die manier word je minder snel in de verleiding gebracht om toch een drankje te nemen.

Maak de maand af

Heb je toch een drankje genomen? Of komt er een gelegenheid aan waar je toch graag wat wil drinken? Stop dan niet meteen met je deelname. Jij wilde dit: een maand lang geen alcohol drinken. Een foutje kan gebeuren, probeer dus vooral positief te blijven. Herpak jezelf en ga door. Desnoods verleng jij de maand met een dag, zodat je toch die dagen vol maakt. Zo kun je aan het einde van de maand toch trots op jezelf zijn.

Kijk ergens naar uit

Doe jij mee tot 1 februari? Plan dan alvast die High Wine om te vieren dat je het gehaald hebt! Zo kun je jezelf belonen en heb je iets om naar uit te kijken. Tijdens een High Wine geniet je echt van wijnen. Je krijgt kwalitatief goede wijnen die worden gecombineerd met hapjes. Je proeft uitgebreid van de wijnen en je ervaart hoe de smaak versterkt wordt door het eten. Je kunt ook een High Wine To Go bestellen en er thuis van genieten.

dry january

Geschreven op: 6 januari 2021
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl