De lekkerste dessertwijnen

Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. Of je nu een fervent zoetekauw bent of gewoon op zoek naar een perfecte afsluiting van een speciale gelegenheid, dessertwijnen zijn de kroon op de maaltijd. Bij het dessert kan de juiste wijn namelijk nét dat beetje extra geven, dus probeer het vooral eens. Eerder legden we al uit hoe je desserts kan combineren met dessertwijn, maar vandaag zetten we de lekkerste dessertwijnen voor je op een rijtje!

dessertwijn port

Sauternes

Sauternes is een witte wijn met zoete toets uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het wordt gemaakt van edele rotting druiven, waarbij de druiven door de schimmel Botrytis Cinerea worden aangetast. Dit geeft de wijn zijn kenmerkende honingachtige smaak met tonen van abrikoos, perzik en vanille. Deze heerlijke wijn past het best bij crème brûlée, tarte tatin (omgekeerde appeltaart) of blauwe kaas.

Port

Port is een versterkte wijn uit Portugal. Het wordt geproduceerd door de gisting van druivensap te stoppen door de toevoeging van brandewijn. Portwijnen zijn vaak zoetig en hebben een rijke, volle smaak met tonen van gedroogd fruit, chocolade en karamel. Drink port bij chocoladedesserts, notentaart of crème brûlée.

Tokaji Aszú

Tokaji Aszú is een dessertwijn uit de Tokaj-wijnregio in Hongarije. Het wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de edele rotting Botrytis Cinerea. Deze druiven worden aangetast door een speciale schimmel die ze uitdroogt en concentreert, waardoor de wijn een unieke smaak en karakter krijgt. De wijn heeft een weelderige zoetheid met tonen van abrikoos, honing en karamel. Schenk een glaasje Tokaji Aszú in bij een puntje appeltaart, chocolade desserts of een kaasplankje.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een licht bruisende, zoetige wijn uit Italië, gemaakt van de Muscat-druif. De wijn heeft een laag alcoholpercentage en heeft een verfrissende smaak met tonen van perzik, abrikoos en bloemen. Deze wijn drink je het beste bij desserts met fruit, tiramisu, meringue of pavlova en zachte kazen.

Eiswein

Eiswein, ook wel ijswijn genoemd, is een dessertwijn die wordt geproduceerd in koude klimaten zoals Duitsland, Oostenrijk en Canada. De druiven worden geoogst en geperst terwijl ze bevroren zijn, waardoor een geconcentreerde zoetheid ontstaat. Eiswein heeft vaak smaken van tropisch fruit, honing en citrus. Bij toetjes als apfelstrudel, boterkoekjes, crème brûlée en zachte kazen schenk je een glaasje eiswein in.

Op zoek naar meer lekkere wijnen?

Ben jij niet vies van een wijntje en ben je benieuwd naar meer van onze aanraders? Bekijk dan ook zeker eens de lekkerste wijnen onder de 10 euro of de lekkerste zomerwijnen. Proost!

Wijn + Macarons

Geschreven op: 14 juli 2023
Anne
Redactie HighWine.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl