Welke wijn past bij desserts zoals ijs en fruit?

Als jij een High Wine of een diner organiseert waarbij je gerechten wil combineren met wijn, dan kan het nagerecht lastig zijn. Er is een grote kans dat jij veel moeite hebt gestopt in de eerste twee gerechten en moet het nagerecht een beetje makkelijk zijn. Daarnaast moet de wijn er ook nog eens goed bij aansluiten. Wij hebben een paar tips om dit makkelijk én lekker te maken.

Welk dessert kies je?

Je kunt natuurlijk van alles uit de kast trekken om iets te bakken, maar na de eerste twee gangen ben je dat mogelijk zat. Het is wel belangrijk om het diner goed af te sluiten. Aangezien jouw gasten al een beetje vol zitten na die eerste twee gangen, kun je het beste voor een licht nagerecht kiezen. Op dit moment kun je kiezen voor ijs of fruit. Je kunt deze twee ook combineren of verschillende dessert gangen maken.

Fruit en ijs dessert

Wijn en fruit

De combinatie van wijn en fruit is erg lekker, omdat wijn vaak ook fruitige tonen heeft. Daarnaast is fruit erg fris, wat fijn is na een vullend diner. Het is wel belangrijk dat je bij fruit een wijn kiest die even zoet of zoeter is, anders smaakt de wijn heel zuur. Bij aardbeien is een mousserende (licht)zoete wijn erg lekker. Daarnaast is een fruitige zoete wijn hier ook erg lekker bij. Als je voor zure of bittere fruit gaat, zoals bijvoorbeeld een grapefruit, dan kun je hier beter niet zo’n zoete wijn bij drinken.

Wijn en ijs

IJs is ook een gemakkelijk nagerecht wat meestal in de smaak valt. Je kunt er ook voor kiezen om fruit en ijs te combineren. Net zoals bij fruit, past er bij de meeste soorten ijs (vooral roomijs) een lichtzoete (mousserende) wijn. Kies jij voor een bitter dessert zoals ijs van pure chocolade? Dan kan een krachtige rode wijn hier juist weer erg goed bij passen.

Een plankje met hartige desserts

Ook al denk je bij een dessert al snel aan iets zoets, kan een plankje met hartige hapjes ook erg lekker zijn. Vul een plankje bijvoorbeeld met kaas, broodjes of crackers en fruit (als zoet element). Zo’n plankje in het midden van de tafel ziet er niet alleen leuk uit, maar geeft ook de mogelijkheid om lekker na te tafelen. Welke wijn hier het beste bij past, ligt natuurlijk aan de soort kaas die je erbij serveert. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons blog: Deze 5 wijnen passen het beste bij kaas.

Dessert

Geschreven op: 20 februari 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl