Dit is de perfecte wijn temperatuur

We houden allemaal wel van een wijntje. Maar hoe belangrijk is de temperatuur van de wijn nou eigenlijk? Dat is belangrijker dan je denkt. Veel smaken gaan verloren of de wijn smaakt zelfs minder als die te warm of te koud is. Jouw witte wijntje kan namelijk ook té koud zijn en de rode wijn juist te warm.

Temperatuur wijn

Invloed van temperatuur

De juiste temperatuur van wijn is van groot belang. Dit zorgt er namelijk voor dat de smaak in balans is. Als wijn te warm is proef je het fruit bijna niet meer en lijkt de alcohol sterker. Bij te koude wijn is de geur veel minder en is de smaak zuurder. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Haal daarom het beste uit je wijn door goed in de gaten te houden hoe koud de wijn moet zijn.

Temperatuur van witte wijn

We weten allemaal dat witte wijn gekoeld het lekkerste is. Sommigen zetten het wijntje na aankoop direct in de koelkast, anderen doen dat een dag voordat ze het willen gaan drinken. Eigenlijk is het helemaal niet nodig om je wijn zo lang van te voren koud te zetten. Sterker nog, als jouw wijn te koud is kunnen er zelfs veel smaken verloren gaan. Dat moet je niet hebben natuurlijk. Om dit te voorkomen kun je frisse en fruitige witte wijnen het beste 3 uur van te voren in de koelkast leggen. Dan is de wijn tussen de 8 en 10 graden. Vollere witte wijnen kun je iets warmer drinken. Een volle aromatische wijn hoef je eigenlijk maar 2 uur te koelen. Dan is de wijn tussen de 10 en 12 graden, wat de perfecte drinktemperatuur is.

Temperatuur van rode wijn

Rode wijn hoef je toch helemaal niet te koelen? Dat is niet helemaal waar! Het idee is namelijk dat je rode wijn op kamertemperatuur drinkt, wat officieel 18 graden is. Meestal is het binnenshuis zo’n 20 graden en in de zomer kan dit nog een stuk warmer zijn. Om ervoor te zorgen dat je jouw rode wijn niet te warm drinkt, kun je de wijn een kwartiertje koelen. Fruitige rode wijnen zijn lekkerder als ze nog iets kouder zijn, zo’n 14 tot 16 graden. Leg deze wijn een half uurtje in de koelkast voor het optimale drinkplezier.

Houd je wijn koel

Als jij jouw wijn lekker koel wil houden op de zomerse dagen in de tuin. Of als je geen zin hebt om tijdens het diner telkens op te staan om de wijn uit de koelkast te trekken. Dan kun je een wijnkoeler aanschaffen. Door middel van een wijnkoeler houd je je wijn ook buiten de koelkast koel. Als je onverwachts vrienden over de vloer krijgt en een wijntje open wil trekken, dan staat de wijn niet altijd koud. Op die momenten kun je een koelemmer met ijs gebruiken om jouw wijn snel te koelen. Er zijn ook speciale koelelementen (koelmanchetten) die je in de vriezer kunt leggen. Hiermee kun je heel snel je wijn koelen. Zeker weten of de wijn op de juiste temperatuur is? Dan kun je hier een wijnthermometer voor gebruiken. Deze heb je niet perse nodig, want als je bovenstaande richtlijnen aanhoudt dan zit je meestal al goed.

wijn

Geschreven op: 10 juni 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl