Feitjes over Rosé

Witte en rode wijn zijn veel voorkomende wijnen, terwijl je wat minder vaak van een rosé hoort. You love it or hate it. Maar zeker op een lekkere zonnige dag kan een koud glas rosé echt heerlijk zijn. Wil je meer weten over deze wijn? Lees dan de feitjes over rosé.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Het is niet zo dat als je rode wijn en witte wijn mengt, je rosé krijgt. Deze wijn wordt net als rode wijn (meestal) gemaakt van de blauwe druif. Na het plukken worden de steeltjes van de druif eraf gehaald en worden de druiven gekneusd. Tijdens het kneuzen komen de smaakstoffen van de schil en de druif zelf vrij. Het druivensap wat hieruit gepest wordt heet most. De steeltjes, schillen en pitjes weken een paar uur in het most, waardoor er meer zuren en tannine in het most komen. Bij een rosé laten ze dit ongeveer 8 tot 14 uur weken en bij rode wijn 24 uur. Hoe langer dit weekproces duurt, hoe donkerder en sterker de wijn wordt.

rosé

Zoet en droog

Vrijwel bij elke rosé proef je een fruitige ondertoon, daarnaast zijn er ook zoete en droge varianten. Een droge wijn is een wijn zonder extra toegevoegde suikers. De meesten vinden deze variant het lekkerste, maar een mooie zoete variant is zeker niet mis. Vooral bij sommige (pittige) gerechten kan dit erg goed smaken.

Als je geen liefhebber bent van mierzoete wijnen, dan kun je het beste een rosé uit Europa kiezen. Deze zijn een stuk minder zoet dan die buiten Europa geschonken worden.

Het druivenras

De druif is erg belangrijk voor de smaak, naast de druif wordt hier ook vaak nog een extra smaakmaker aan toegevoegd zoals kersen, sinaasappel, citroen of citrus. De combinatie hiervan zorgt uiteindelijk voor de smaak van de wijn. De druivenrassen die het meeste worden gebruikt voor een rosé zijn: Grenache, Syrah, Mourvèdre en Tempranillo. De echte rosé komt uit De Provence, Italië en Spanje. Natuurlijk zijn er veel meer plekken waar je deze wijntjes vandaan kunt halen, maar dit zijn de enige echte.

Verschillende lekkere rosé’s

Een lekkere fruitige rosé is de Sangiovese. Dit is een heerlijke frisse, licht gekleurde, fruitige wijn met tonen van verse aardbei, meloen, rozen en perzik. Bij sommige soorten is er ook een licht bittere afdronk. Deze wijn is erg lekker in combinatie met pasta’s en kip.

Een basis voor veel  Provençaalse rosé ‘s is de Grenache. Dit is een wijn vol met fruitige smaken als watermeloen, bessen en verse kruiden. Deze wijn heeft is ook een beetje droog van smaak. Daardoor is dit een perfecte zomerse rosé, die lekker smaakt bij geroosterd vlees (van de bbq).

De Zinfandel is een zoete, fruitige rosé. Hierin proef je vooral veel tropische smaken zoals banaan en ananas. In deze wijnen zit soms ook een lekkere bubbel. Daarnaast is dit wijntje frambooskleurig. Waar die lekker bij smaakt? Het is een goede afblusser bij pittige gerechten.

Meer over wijn? Lees dan wat het verschil is tussen zoete en droge witte wijn.

rosé

Geschreven op: 1 april 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl