Heerlijke wijnen uit Chili

De laatste jaren is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Chili heeft het perfecte warme klimaat en heeft een vruchtbare grond. Dit maakt dat Chili het geschikte klimaat heeft. Samen met de nieuwste technologieën levert dit heerlijke fruitige kwaliteitswijn op. In totaal wordt er in dit land per jaar 13 miljoen (!) hectoliter wijn geproduceerd.

Chili

Wijn en Chili

In de 2e helft van de 16e eeuw werd door de Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili geïntroduceerd. De Spanjaarden ontdekte al snel dat het klimaat in Chili namelijk erg geschikt was voor wijnbouw. Veel verschillenden druifsoorten uit heel Europa werden toen geïmporteerd. Vandaar dat wij de meeste druifsoorten ook wel zullen kennen. In de 19de eeuw werd Europa getroffen door een grote druifluis epidemie. Reden voor paniek, want dat had invloed op de wijnproductie in Europa. Vooral de Franse wijnmakers hebben zich toen gevestigd in Chili. Het is dan ook het enige land dat vrij is gebleven van de druifluis (gelukkig..). Tegenwoordig is Chili, na Argentinië, de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika.

Druivenrassen

Chili teelt verschillende druivenrassen. Waaronder de bekende namen cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Verder heeft het ook de druivenrassen sémillon en carmenère. Zoals al eerder benoemd heeft Chili die bekende druivenrassen te danken aan Europa. Gelukkig kan ook Europa daardoor blijven genieten van de heerlijke Chileense wijnen.

Wijnstreken

De meeste wijnstreken zijn te vinden in de hoofdstad Santiago. Wat opvalt is dat al deze wijngebieden eindigen op Valley. De reden is dat die streken zijn benoemd naar de belangrijkste rivier, die door het desbetreffende gebied loopt. De grootste wijnregio’s zijn: Maipo Valley, Casablanca Valley en Curicó Valley. De druiven cabernet sauvignon, merlot en carmenère zijn vooral te vinden in Maipo Valley. De wijnen die daar vandaan komen zijn elegant en klassiek. Casablanca Valley is het jongste van het drietal. Er werd pas 30 jaar geleden ontdekt dat deze valley perfect was voor het maken van wijn. De druif rijpt hier zeer gelijkmatig waardoor een beter kwaliteit ontstaat. Tot slot is er nog de Curicó Valley met ruim 17.000 hectare aan wijngaarden. Vooral de sauvignon blanc komt hier vandaag.

De wijnhuizen van Chili

Het bekendste wijnhuis in Chili is Viña La Rose. Alleen de naam klinkt al als muziek in je oren. Het is 175 jaar oud, maar een van de modernste wijnbedrijven. Het was Francisco Ignacio die verliefd werd op het prachtige landschap van Cachapoal Valley. Hij kocht het landgoed en kreeg ook wijnvaten, een wijnkelder en geïmporteerde druivenranken uit Frankrijk. Zijn familie heeft zich sindsdien vol passie gestort op de wijnbouw. Inmiddels staat al de zesde generatie aan het roer!

Wil je lekkere Chileense wijntjes combineren met eten? Dit zijn drie lekker hapjes met wijn!

Chili

Chileense wijnen

Geschreven op: 19 augustus 2021
Jessica
Redactie HighWine.nl
Als Content Medewerker werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl.