Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

Wanneer mag je champagne nu echt champagne noemen? Deze vraag wordt veel gesteld. In zowel champagne, cava en prosecco zit een bubbel. Ook kan je beide flessen vaak feestelijk ontkurken. Maar wat zijn nu de echte verschillen tussen deze heerlijke mousserende wijnen?

Champagne

Het verschil

Het eerste verschil is al de herkomst van de wijnen. Champagne komt namelijk uit een bepaalde streek in Frankrijk, cava komt uit Spanje en prosecco komt uit Italië. Wat onderscheidt de ene mousserende wijn nu van de ander? Er zijn veel verschillen, de drie belangrijkste zijn de druiven die worden gebruikt, de locatie waar de druiven groeien en de productiemethode voor de tweede gisting.

De druiven en productiemethode

De druiven waar champagne mee gemaakt wordt zijn de pinot noir, meunier en chardonnay. De methode waar de champagne mee gemaakt wordt is Champenoise in de regio Champagne. De cava wordt gemaakt van macebeo, parellada en xarel-lo. De cava wordt gemaakt met de methode traditional in de regio Catalonië. Het kan bijna niet anders dan de prosecco in de regio Veneto gemaakt wordt. De druif waarmee de wijn gemaakt wordt is de glera via de Charmat-methode.

Wat is mousserende wijn

Mousserende wijn is een brede term die elke wijn met bubbels omvat. Champagne is een mousserende wijn, maar zoals je nu wel begrijpt, is niet elke mousserende wijn champagne. Alleen mousserende wijn die gemaakt is in de regio Champagne in Frankrijk mag ook daadwerkelijk de naam champagne krijgen. Cava en prosecco zijn ook mousserende wijnen en worden dan ook nog wel eens verward met champagne. Gelukkig zijn ze alle drie heerlijk om op te drinken!

Soorten cava, champagne en prosecco

Ieder van deze wijnen heeft ook nog verschillende stijlen. Van droog, licht zoet, roze, wit, één oogstjaar, een combinatie van wijnjaren, een druif of meerdere druiven, zo kan je nog wel even doorgaan. Daarom is de wereld van mousserende wijnen ook zo interessant! Een voorbeeld van een Spaanse mousserende wijn met de druif macabeo is de Casa Safra Cava Brut, deze heerlijke wijn is er ook in het roze. Een lekkere milde biologische prosecco is de Prosecco Superiore Brut bio. Die is afkomstig uit de Conegliano-Valdobbiadene regio in Veneto. Dit is de regio die van oudsher bekend staat om z’n goede microklimaat voor de plaatselijke glera druif. In het rijtje van de champagne mag natuurlijk de Moët & Chandon niet ontbreken, al heeft deze champagne wel een prijskaartje. Ook de Pommery Brut is een heerlijke champagne!

Mousserende wijn drink je uit..

Eerlijk is eerlijk, wijn smaakt in ieder glas heerlijk. Over het champagneglas is niet iedereen het over eens. Serveer je de champagne in een flûte – het hoge smalle glas – of juist in een coupe, zoals vroeger met brede, lange kelk? Sommige kenners stellen dat champagne alleen een ander glas heeft om te laten zien dat je champagne drinkt. Zitten er dan helemaal geen verschillen in welk glas je pakt? Ja dat wel. Maar kies vooral wat je zelf prettig vindt.

Er zijn eindeloze mogelijkheden en stijlen om uit te proberen met deze lekkere wijnen. Voor ieder budget is er wel een keuze voor een feestelijke wijn. Welke je ook kiest, je maakt de wijn altijd ‘knallend’ open!  Vergeten je champagne, cava of prosecco in de koelkast te zetten? Zo krijg je wijn snel koud!

Champagne

Geschreven op: 12 april 2021
Jessica
Redactie HighWine.nl
Als afstudeer communicatie stagiair werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighWine.nl