Het vleesplankje mét wijn

Charcuterie, of wel het vleesplankje is erg populair bij de borrel. Je ziet allerlei soorten vleeswaren voorbij komen die je kunt proeven. Als je optimaal wil genieten van jouw vleesplankje, kun je het beste een wijntje uitkiezen die hier goed bij past. Zo sluiten de smaken bij elkaar aan of versterken ze elkaar zelfs.

vleesplankje

Het vleesplankje

Je kunt een plankje zo gek maken als je maar wil. Meestal vind je hier verschillende soorten ham zoals bijvoorbeeld prosciutto en iberico, gedroogde worst zoals salami en fuet en soms nog paté. Eigenlijk kun je het vleesplankje zo indelen als je zelf wil. Je kunt kiezen voor de vleeswaren die jij en jouw gezelschap lekker vinden. Daarnaast kun je voor de afwisseling wat groentes neerleggen en eventueel broodjes om te beleggen. Als je een compleetheid wil aanbieden dan kun je er ook nog kaasjes en zoutjes bijleggen. Maar dan wordt het eigenlijk meer een borrelplank dan een vleesplank.

Rode wijn

De donkere dagen komen eraan, wat een perfect moment is om lekker met familie of vrienden te genieten van een vleesplankje. Dit kun je heerlijk thuis doen en als je wil zelfs met een dekentje op de bank. De donkere dagen vragen eigenlijk wel om een rood wijntje. Gelukkig past dat ook erg goed bij het vleesplankje. Als je een beperkt aanbod hebt in vlees of er echt een proeverij van maakt is het leuk om wijn uit dezelfde regio als het vlees te proeven. Als je één wijntje wil kiezen voor bij het vleesplankje, dan kun je het beste kiezen voor een frisse, fruitige rode wijn met weinig tannine. De fris/fruitige tonen in de wijn snijden als het ware door het zoute, vettige van de worst. Hierdoor komen de smaken goed tot hun recht.

Witte wijn

Heb je toch liever een witte wijn? Neem dan een wijntje die ook lekker fris is. Niet te droog of te zuur, want dat past echt niet goed bij de worst. Doordat het vleesplankje vrij zout is, komen de smaken van de wijn minder naar voren. Kies daarom voor een bloemige, frisse wijn, zoals een Riesling. Je kunt ook kiezen voor een wijn met bubbels, daardoor komen de smaken beter uit. En een lekker glaasje bubbels is nooit mis, toch?

Borrelen

Wil jij jouw vleesplankje upgraden naar een gehele borrelplank? Lees dan meer over ons kaasplankje en combineer ze! Een heerlijke combinatie die jullie wel een tijdje zoet houdt.

vleesplankje

Geschreven op: 30 september 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl