Hoe lang kun je wijn bewaren?

Open en gesloten wijnflessen kun je maar beperkt bewaren. Een open wijn is nog maar een paar dagen lekker. Een gesloten fles wijn kan soms nog beter worden met de jaren. Dit geldt alleen niet voor alle wijnen. Met deze tips geniet je op het juiste moment van je wijn.

Wijn bewaren

Geopende fles wijn bewaren

Je kent het wel: er gaat een fles wijn open die niet helemaal op gaat. Had je maar trek in één of twee glazen? Of zijn er al een paar flessen doorheen gegaan met vrienden? Het maakt niet uit, maar je blijft wel met een open fles wijn zitten. Vooral als je doordeweeks niet drinkt, kan dit erg lastig zijn. De meeste geopende wijnen kun je het beste niet langer dan 3 dagen bewaren. Na zo’n 3 tot 4 dagen is de wijn namelijk geoxideerd, dat komt door de zuurstof die bij de wijn gekomen is. Hierdoor verdwijnt de aroma en wordt de wijn zuur. Gelukkig wordt je niet ziek van het drinken van de wijn, maar de smaak wordt er een stuk minder op. Het beste kun je de wijn gewoon proeven, als jij dit nog prima vindt smaken, kun je jouw wijntje nog prima opdrinken. Als jij doordeweeks niet drinkt en het wijntje liever niet een week laat staan, dan kun altijd nog koken met wijn. Vooral in pasta’s of risotto is dit erg lekker. Zo geniet je toch nog van je wijn.

Gesloten fles bewaren

Je hoort het vaak: hoe ouder de wijn, hoe beter de wijn. Dit is alleen niet altijd waar. Voor sommige wijnen geldt zeker dat ze met de jaren beter worden, maar hier zit ook een limiet aan. Sommige wijnen kun je zelfs beter in het jaar van de oogst drinken, omdat die dan het lekkerste zijn. Als jij een ‘goedkope’ wijn bij de supermarkt koopt, is dat waarschijnlijk wel het geval. Deze wijnen zijn het lekkerste om in ieder geval binnen 3 jaar op te drinken. Aangezien de wijn al ‘op dronk’ is, wordt die er niet lekkerder op als je hem laat staan.

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen, zoals alcohol, tannine en zuur. Sommige wijnmakers voegen ook sulfiet toe, om ervoor te zorgen dat de wijn nog langer goed blijft. Hierdoor zijn alle wijnen gesloten in ieder geval een paar jaar goed. Heb je een bewaarwijn? Dan kun je de wijn langer bewaren. Sterker nog, dan wordt die zelfs beter met de jaren. Deze flessen zijn gemaakt om te bewaren, omdat ze zich nog beter moeten ontwikkelen. De scherpe randjes gaan eraf en dan wordt de wijn soepeler en fijner qua smaak. Dit komt omdat de wijn in balans komt, waardoor er nieuwe aroma’s ontwikkelen.

Welke wijnen kun je lang bewaren?

De wijnen die je echt lang kunt bewaren zijn dus de bewaarwijnen. Dit zijn de echt goede, klassieke wijnen die over het algemeen vrij duur zijn. De goedkope wijnen worden meestal niet beter met de jaren, eerder slechter. De meeste bewaarwijnen komen uit Frankrijk: Bourgogne, Bordeaux, Barolo en Rhône. Daarnaast worden er ook wat bewaarwijnen geproduceerd in Italië, Australië en Duitsland. Deze wijnen kun je het beste zo jong mogelijk kopen, omdat ze dan nog betaalbaar zijn. Hiervoor geldt: hoe ouder de wijn, hoe lekkerder. Je moet dus veel geduld hebben, maar dat bespaart je dan ook veel geld.

Hoe herken je een bewaarwijn?

Er is een grote kans dat je niet per ongeluk een bewaarwijn koopt. Over het algemeen zijn deze wijnen namelijk duurder en exclusief. Dit zijn geen wijnen van ‘grote wijnmerken’ of die je in de detailhandel tegenkomt. Naar een goede bewaarwijn moet je meestal op zoek. De meeste bewaarwijnen worden in grote flessen (magnums) gebotteld, omdat ze hier beter in kunnen ontwikkelen. De beste manier om een bewaarwijn te herkennen is om te kijken naar de streek. Daarnaast is er een grote kans dat de producent aangeeft dat de wijn nog moet rijpen. Een wijn uit Bordeaux moet meestal 5 tot 25 jaar rijpen, een wijn uit Bourgondië 4 tot 20 jaar, Barolo 5 tot 13 jaar, Noord-Rhône 4 tot 15 jaar en Zuid-Rhône 3 tot 10 jaar. Voor sommige wijnen moet je dus erg veel geduld hebben! Dit kan wel erg bijzonder zijn, omdat de smaak van de wijn een heel ander level is dan een ‘op dronk’ wijn.

Wil je echt het uiterste uit je wijn halen? Drink je wijn dan op de juiste temperatuur.

wijn bewaren

Geschreven op: 17 juni 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl