De verschillen tussen droge witte wijnen

Je staat in de winkel, zit in een restaurant of je bent bij vrienden op bezoek.. En dan moet je ineens een keuze maken welke wijn je nu eigenlijk wilt nuttigen. Al gauw denk je aan een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, maar er is nog zoveel meer.

Een groot deel van de wijnen draagt de naam van het druivenras of de wijnstreek waarvan ze zijn gemaakt. Aan de tint van de wijn kun je zien om welke druif het gaat en hoe oud de wijn is. Waar let je nu eigenlijk op bij het proeven en uitzoeken van wijn? Om jou een handje te helpen de volgende keer, leggen wij de 8 witte wijnen (van fris/licht tot vol en rijk) uit die je moet kennen!

wijn druiven

Pinot Grigio (of Pinot Gris in het Frans)

Is er een verschil tussen deze twee benamingen? Ja zeker! Ze zijn beide van dezelfde druivenras, maar de smaak kan verschillen. De Pinot Gris komt uit Frankrijk en is de krachtpatser van de twee. Deze wijn is wat complexer, voller en wat zoeter van smaak. De volle wijn gaat goed samen met de Aziatische keuken en gekruide gerechten. Het zachte broertje, Pinot Grigio komt uit Italië en is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak.  Deze wijn gaat goed als een borrelwijn bij een aperitief.

Riesling

De mooiste druif van Duitsland, maar in de Franse Elzas weten ze deze ook goed te verbouwen. De wijn is fris en zoet tegelijk, dit zorgt voor een perfecte balans! Aziatische, Marrokaanse of Duitse gerechten, het doet het allemaal goed met een Riesling.

Sauvignon Blanc

Één van de bekendste druivenrassen ter wereld. Het betekent letterlijk wilde witte, het ruikt vaak naar gras, maar wat je vaak proeft is een knisperende frisse druif met citrus, groene appel en perzik. Het is de perfecte wijn voor beginnende wijnproevers en past goed bij gerechten met veel groente, mosselen en geitenkaas of tomaat.

Chenin Blanc

In Zuid-Afrika wordt deze druif ‘steen’ genoemd. Er worden zoveel verschillende soorten wijn gemaakt van de Chenin Blanc dat de smaak heel erg kan variëren van zoet tot droog. Wil je een lekkere wijn bij de sushi of bij mediterrane gerechten? Kies de Chenin Blanc!

Muscat

Je kent de muscat misschien wel als dessertwijn, maar er zijn nog zoveel andere soorten. Het is een van de oudste druivenrassen en wordt overal ter wereld verbouwd. De wijnen zijn meestal zoet, maar in Frankrijk worden er ook genoeg droge Muscat wijnen gemaakt. De druif smaakt naar abrikoos, vanille en sinaasappel én het gaat goed met Chinees eten.

Gewurztraminer

Een mond vol, maar als je deze eenmaal hebt geproefd, vergeet je dat niet snel. Het is één van de geurigste druiven en is te herkennen aan een zwoele kruidenmelange met grapefruit, perzik, honing en kaneel. Relatief laag in zuurgraad, maar hoger in alcohol. Drink deze wijn met vleesgerechten zoals varken, kip of eend en denk aan de pittige en Midden-Oosterse gerechten.

Viognier

Het heeft wat weg van de Chardonnay, maar het is wat lichter en bloemiger. Smaakt naar mandarijn, perzik en mango. Mocht de Viognier een houtrijping hebben gehad, kun je de vanille en nootmuskaat proeven. Wat is lekker bij een goed glas Viognier? Krab, kreeft of juist tajine met kip.

Chardonnay

Houd jij van vol, zacht en romig? Ga voor een goed glas Chardonnay. Deze druif is op eiken gerijpt en is boterzacht, vol smaak en weinig tot geen zuur. Het smaakt naar appel, peer, mango en je proeft tonen van vanille en karamel. De Chardonnay gaat goed met romige gerechten zoals lasagne, zalm of gebraden kalkoen.

Wijn proeven

Na al deze informatie heb je de wijn denkbeeldig kunnen proeven, en jij weet er de volgende keer nog wat over de druivensoorten te vertellen ook! Nodig je vrienden uit voor een heerlijke High Wine en je hebt gegarandeerd een hele leuke avond. Wat is jouw favoriet?

Mocht je de volgende keer over willen komen als een pro tijdens het proeven van de wijnen, lees dan vooral ook even de uitleg over hoe je wijnen moet proeven met wijntermen.

Witte wijn

Geschreven op: 15 juli 2020
Nienke
Redactie HighWine.nl
Als Sales Medewerker werkt Nienke aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl