Welke wijn past het beste bij vis?

Dat witte wijn meestal het beste past bij vis weten de meesten wel. Maar welke soort (witte) wijn bij welke vis hoort, daar valt nog veel over te leren. Bij zalm is namelijk een andere wijnsoort lekker dan bij bijvoorbeeld tonijn. Wij vertellen meer over de beste vis-wijn combinaties.

Aangezien we het moeilijk over alle vissoorten kunnen hebben tijdens dit blog, heb ik er een paar uitgekozen om te bespreken vandaag. Deze vissoorten worden veel gegeten in ons landje en daarom is het belangrijk dat je weet waarmee je ze kunt combineren.

Vis en wijn

Zalm

Als je een etentje hebt kan een zalmfilet hier heerlijk bij zijn. Het is ook makkelijk te combineren met andere gerechten, maar welke wijn schenk je hier dan bij? Als het gebakken zalm is, dan past een volle witte wijn hier goed bij. Denk bijvoorbeeld aan een Bourgogne of een lekkere Champagne. Als je geen fan bent van witte wijn, dan kan een licht gekoelde Pinot Noir hier ook goed bij. Eet je gerookte zalm? Dan past een frisse wijn hier beter bij, zoals een Loire of wederom een Champagne.

Gamba’s

Gamba’s kunnen heerlijk zijn in een gerecht zoals bij gewokte noodles en groente, maar ook los zijn Gamba’s erg lekker. Gebakken in de knoflook of in kruiden naar keuze. Gamba’s kunnen veel hebben, maar de wijn die er het beste bij past zijn witte wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo of een Riesling. Als je liever garnalen eet, zoals in een garnalencocktail dan kun je deze het beste combineren met een Muscadet of ook met een Sauvignon Blanc of een Riesling.

Haring

Een Haring is typisch Nederlands. You love it or hate it. Als jij een van de mensen bent die dit heerlijk vindt, dan is het echt een aanrader om eens een Haring met een lekker wijntje te drinken. Bij Haring past een frisse wijn het beste: een Sauvignon Blanc, Riesling of een frisse Rosé.

Tonijn

Tonijn zie je in allerlei verschillende gerechten, zo is het heerlijk om rauw te eten als bijvoorbeeld een amuse. Maar ook een tonijnfilet is heerlijk bij een hoofdgerecht. Of juist tonijn uit een blikje voor door een salade. Wat je ook met je tonijn doet, een glas wijn smaakt er altijd goed bij. Er zijn veel wijnen die hier goed bij passen. Ga je voor wit? Kies dan een volle witte wijn. Kies je voor een rosé? Ga dan voor een frisse, zoals een Provence. Toch rood? Neem dan een zachte Pinot Noir.

Mosselen

Ook al vallen mosselen niet echt onder vis, maar onder schaal- en schelpdieren, konden ze zeker niet ontbreken op dit lijstje. Velen vinden het heerlijk op een zomerse dag: een grote pan mosselen. En daar hoort dan natuurlijk een heerlijk fris wijntje bij. Ga dan voor een heerlijke Grüner Veltliner of een Soave. Heb je liever Oesters? Dan past hier uiteraard een heerlijke krachtige wijn bij zoals een feestelijke Champagne of Chablis.

Sushi

Sushi is natuurlijk eigenlijk ook geen vissoort, maar er zit wel vis in. Én sushi is ook nog eens heerlijk met wijn. Bij sushi kun je het beste de Elzas, een Sauvignon Blanc of een Grillo drinken. Deze wijnen passen het beste bij sushi omdat de combinatie van rijst en vis vraagt om een frisse wijn. Daarnaast past de Sauvignon Blanc wel bij de meeste vissoorten. Dus als je meerdere soorten vis gaat eten, zit je daar meestal wel goed mee.

Afsluiten met een lekker toetje? Lees dan meer over welke wijnen er goed passen bij desserts.

wijn vis

Geschreven op: 25 maart 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl