Wijnproeverij thuis

Wil jij iets leuks doen in het weekend? Ga dan eens serieus wijnproeven. Organiseer een (kleinschalige) wijnproeverij thuis! Gezellig met familie, je partner of vrienden wijntjes beoordelen. Veel heb je niet nodig en je kunt het zo uitdagend maken als je wil. Met deze tips geniet jij van een wijnproeverij thuis.

wijnproeverij thuis

Wat heb je nodig?

Wijn! Ja, dat is opzich wel handig. Probeer even een inschatting te maken hoeveel wijnflessen je nodig hebt. Het is natuurlijk leuk om veel verschillende wijnen te proeven, maar misschien is het niet praktisch om 10 flessen open te trekken als je met z’n tweetjes gaat proeven. Als je met meerdere personen bent, kun je natuurlijk afspreken dat iedereen één of twee flessen meeneemt en ook weer iets mee naar huis neemt. Zo blijf je niet met allemaal halfvolle flessen zitten en kun je toch veel proeven.

Wijnglazen

Daarnaast is het ook handig als je de juiste glazen in huis hebt. Het meest ideale is als je proefglazen hebt, als je die niet hebt kun je in principe ook wel normale wijnglazen gebruiken. Schenk ze alleen niet te vol, het gaat namelijk echt om het proeven.

Hoe gek maak je het?

Is deze wijnproeverij eigenlijk een casual manier om gewoon te kunnen zuipen? Of wil je echt serieus proeven? Als je écht wil gaan proeven, dan kun je er een spelletje van maken. Zorg dat je pen en papier hebt, zodat iedereen op kan schrijven wat hij/zij denkt te zien, te ruiken en te proeven. Een schepje erbovenop? Dan kun je ook blinddoeken pakken zodat je zeker weet dat iedereen puur op z’n zintuigen af gaat. Of je kunt er een quiz van maken (met prijzen). Zoals ik al zei: maak het zo gek als je zelf wil. Of juist helemaal niet en ga gewoon rustig wijntjes proeven.

De wijnen selecteren

Welke wijnen kies je? De keuze is reuze, dus hier moet je even over nadenken. Proef je alleen wit? Of combineer je witte wijn, rosé en rood? Ga je voor verschillende wijnsoorten (Merlot, Chardonnay, Sauvignon)? Of kies je juist verschillende landen of streken? Er zijn heel veel manieren om wijnen te selecteren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om thema-avonden te doen, waarbij je elke keer weer een ander thema hebt. Bijvoorbeeld wijnen uit Frankrijk of alleen uit één streek. Dan kun je tijdens de volgende wijnproeverij weer iets anders doen.

Tijd om te proeven

De wijnen zijn geselecteerd, de wijnglazen staan klaar en eventuele andere accessoires zijn ook ingeslagen. Het is tijd om te proeven. Maar hoe werkt een wijnproeverij eigenlijk? Je begint met het bekijken van de wijn. Pak het wijnglas bij de steel en bekijk de wijn goed. Hoe ziet de wijn eruit en wat zegt dat volgens jou? Vervolgens ga je ruiken aan de wijn. Hiervoor moet je de wijn walsen. Je kunt dit op de tafel doen of in de lucht; draai je glas rond zodat de geuren vrijkomen. Stop je neus dan in het glas en snuif de geur op. Wat ruik je? Dan is het tijd om te proeven. Neem een slokje, laat de wijn door je mond heen glijden en slik dan rustig door.

Wijntermen

Wijnproeven is wat makkelijker als je bekend bent met verschillende wijntermen. Dan weet je wat het betekent en begrijp je ook beter wat je ruikt en proeft. Lees daarom meer over verschillende wijntermen.

wijnproeverij thuis

Geschreven op: 27 januari 2021
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl