Feitjes over rode wijn

Ook al zijn we nu nog aan het nazomeren, de koudere dagen liggen al in het verschiet. Wanneer de temperaturen dalen onder de 20 graden, krijg ik alweer zin in rode wijn. Tuurlijk kun je rode wijn, witte wijn en rosé het hele jaar doordrinken. Toch vind ik rode wijn lekkerder als het een beetje koud wordt.

Rode wijn is meer dan alleen een mooi, lekker rood drankje. Wij hebben de leukste rode wijn feiten voor je opgezocht. Sommige zijn bewezen, andere zijn mooie verhalen waarvan niet duidelijk is of het een feit of fabel is. Lees, lach en oordeel zelf wat voor jou de waarheid is. Leuke weetjes over wijn zijn nooit mis tijdens een avondje drinken.

rode wijn feiten

Rode wijn is gezond

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat rode wijn ook veel gezonde eigenschappen heeft. Zo zouden kleine hoeveelheden er juist voor kunnen zorgen dat je een verminderde kans op hart- en vaatziekten, mortaliteit en type 2 diabetes hebt. Dat komt door de antioxidanten in de wijn. Dit geldt echter alleen als je kleine hoeveelheden drinkt. Drink je veel? Dan komen er juist gezondheidsrisico’s bij kijken. Geniet van je glaasje wijn, maar wel met mate.

De schil van de druif maakt de wijn rood

Rode wijn is zo donker rood door de kleur van de druivenschillen. In de druivenschillen zit anthocyanine. Hoe langer de wijn hieraan wordt blootgesteld, hoe donkerder de wijn wordt. Bij rosé wordt de rode druif maar heel kort geweekt, waardoor er een klein beetje smaak en kleur wordt afgescheiden. Hierdoor blijft de wijn licht roze, terwijl rode wijn donkerrood wordt.

Je kunt de leeftijd van wijn herkennen aan de kleur

Je kunt aan de kleur van de wijn aflezen welke leeftijd de wijn heeft. De kleur van rode wijn wordt namelijk lichter als de wijn ouder wordt. Is de kleur van wijn baksteenrood? Dan is de wijn meestal vrij oud.

Deze druivensoort is de basis van bijna elke rode wijn

Wist je dat bijna alle rode wijnen van dezelfde druivensoort zijn gemaakt? De Vitis Vinifera is dé druif die wordt gebruikt voor de meeste wijnen zoals de Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en meer. Deze wijnen smaken niet hetzelfde omdat er allerlei verschillende aroma’s in wijn kunnen voorkomen, soms wel honderden. Deze aroma’s ontstaan door de gefermenteerde druiven en de manier waarop (of waarin) de wijn wordt gerijpt.

De vorm van je wijnglas is niet voor de sier

Wijnglazen zijn prachtig. Ze worden niet alleen gebruikt om wijn uit te drinken. Bij het ontbijt zie je soms ook jus d’orange voorbij komen in wijnglazen. Het ziet er namelijk zo chique en gezellig uit. Maar daarom zijn wijnglazen niet zo gemaakt. De lange dunne steel zit er namelijk zodat je het wijnglas daar kunt vastpakken. Als je namelijk het glas zelf vastpakt, dan warm je de wijn op met je handen. Hierdoor kan de wijn te warm worden en gaan er smaken verloren.

Rode wijn kan ook in de koelkast

Nu we het toch hebben over de temperatuur van wijn, daar zijn namelijk nog wel wat fabels over. Rode wijn zou volgens velen niet in de koelkast mogen. Als jij optimaal wil genieten van je wijn, moet de wijn op de juiste temperatuur gedronken worden. De beste temperatuur van rode wijn is 18 graden. Meestal hoor je dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken moet worden. Vroeger was het ongeveer 18 graden in huis, terwijl het nu al snel 20 of 21 graden is (stelletje koukleumen!). In de zomer kan het zelfs nog een stuk warmer zijn. Wil je jouw wijn toch graag op 18 graden drinken? Dan kun je jouw wijn het beste een kwartiertje in de koelkast leggen voordat je gaat drinken (bij 20 tot 21 graden in huis).

Heel leuk die feitjes, maar het gaat er natuurlijk vooral om dat je geniet van dat lekkere glaasje rode wijn. Wil je toch graag meer weten over de wereld van wijn? Kom dan meer te weten over de feiten van rosé.

rode wijn feiten

Geschreven op: 2 september 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl