Zo drink je rode wijn in de zomer

Zin om deze zomer iets nieuws te ontdekken? Probeer dan tijdens een prachtige zonnige dag eens een lekker glas rode wijn. Ja, je leest het goed. In Nederland zien we vaak dat rosé en witte wijn populair zijn tijdens warme dagen, maar goede rode wijn kan ook heerlijk zijn in de zomer. Als je je nu afvraagt hoe dat precies zit, leggen wij graag uit hoe je kunt genieten van rode wijn tijdens de zomer.

Rode-wijn-in-de-zomer-High-Wine

Waar moet je op letten bij een rode wijn in de zomer?

Als je op zoek bent naar een passende rode wijn voor warme dagen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het type wijn dat je kiest. Wij raden aan om te kiezen voor een lichtere en fruitige wijn met weinig tannines en een hogere zuurgraad. Bovendien is het prettig als de wijn een lager alcoholpercentage heeft, zodat hij niet te zwaar en robuust is. Ook de kleur van de wijn is van belang. Een lichtere/bleke rode wijn past beter bij zomerse temperaturen dan een dieprode variant. Probeer wijnen die op hout zijn gelagerd te vermijden. Als je toch van houtgelagerde wijnen houdt, kies dan voor een variant met zeer beperkte houtlagering.

Temperatuur rode wijn voor de warmere dagen

Naast het kiezen van een wijn met de juiste eigenschappen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de temperatuur van de wijn. Rode wijn drinken we in de winter vaak op kamertemperatuur, terwijl zomerse rode wijnen licht gekoeld heerlijk zijn. Ons advies is om de rode wijn ongeveer een half uur in de koelkast te zetten en hem er vervolgens weer uit te halen. Op deze manier koel je de wijn af tot zo’n 12°C-16°C, wat ideaal is voor zomers gebruik. Let op: het is wel van cruciaal belang om de wijn na een half uur uit de koelkast te halen, omdat de smaak anders wordt aangetast en aanwezige tannines te stroef kunnen worden.

Tip: Schenk je rode wijn in de zomer liever iets zuiniger in dan te veel. Door de hitte zal de temperatuur van de wijn snel stijgen. Je kunt je wijnglazen van tevoren koelen om dit te voorkomen!

Welke rode wijnen zijn geschikt met hogere temperaturen?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen en het drinken van lekkere rode wijn in de zomer ben je vast benieuwd welke wijnsoorten het beste zijn voor in de zomer. Wij hebben hieronder een selectie gemaakt van geschikte opties, om je te inspireren:

  • Pinot Noir
  • Spätburgunder
  • Gamay
  • Valpolicella Classico
  • Beaujolais
  • Blauer Zweigelt
  • Dolcetto
  • Frappato

High-Wine-zomer-tuin-rode-wijn

We wijn more!

Wij kunnen haast niet wachten om lekker in de tuin te gaan liggen met een goed glas gekoelde rode wijn! Het is natuurlijk ook heerlijk om naast een lekkere wijn een gezonde borrelplank te maken, zodat je echt even kunt ontspannen. Ben je helemaal geïnspireerd en wil je iets meer uitpakken? Organiseer dan zelf een zomerse High Wine of laat je in de watten leggen en geniet van een High Wine bij een leuke locatie in Nederland!

Geschreven op: 16 mei 2024
Mayra
Redactie HighWine.nl
Als Content Marketeer schrijft Mayra onder andere blogs voor HighWine.nl