De beste pasta en wijn combinaties

Pasta en wijn: de gouden combinatie. De wijn die je uitkiest bij een pasta, baseer je op de smaken van de pastasaus. Bij een romige kaassaus smaakt een hele andere wijn lekker dan bijvoorbeeld bij een tomatensaus. Met deze tips kun je de perfecte pasta en wijn combinaties maken.

Verschillende pasta’s

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende pasta’s. Om jou niet te overspoelen met informatie, hebben we een selectie gemaakt. Hier onderscheiden we vijf verschillende sauzen: romige (kaas)saus, pestosaus, tomatensaus, saus met vis of schelpdieren en saus met vlees. Natuurlijk kun je ook nog kijken welke wijn bij welke kaas past. Maar met deze basis(wijn)tips kun je in al ver komen!

pasta wijn

Pasta met romige (kaas)saus

Pasta met kaassaus is echt heerlijk en dat is nog lekkerder met een wijntje ernaast. Een populaire is de Pasta Carbonara. Bij deze pasta, gemaakt met harde kazen, past een stevige rode wijn zoals de Shiraz erg goed. Bij een pasta met zachte, romige kaas past juist een heerlijk fris wit wijntje goed. Een Chardonnay is een aanrader hierbij. Daarnaast kun je bij romige kaassaus ook een fruitige rode wijn drinken, zoals een Pinot Noir.

Bij romige kaassauzen kunnen dus zowel de liefhebbers van rode wijn als van witte wijn in de handjes wrijven.

Pestosaus

Een lekkere, makkelijke pasta saus is de pestosaus. Bij een frisse pasta zoals die met pesto past ook een lekkere frisse witte wijn. Een wijntje die hier erg lekker bij is een Pinot Grigio, een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Door de frisse tonen in de wijn sluiten deze witte wijnen erg goed aan bij de pestosaus.

Tomatensaus

Tomatensaus wordt erg vaak gemaakt, dat komt ook omdat het erg goed te combineren is. Zowel groente als vlees en vis is hier erg lekker in. Tomatensauzen hebben vaak een hoge zuurgraad, iets wat je misschien niet heel snel zou verwachten is dat ook wijnen met een hoge zuurgraad hier goed bij passen. Als je een heel zoet wijntje zou nemen, dan smaakt de pasta juist heel zuur en dat is niet lekker. Daarom past zuur en zuur in dit geval juist erg goed bij elkaar. Bij de tomatensaus ligt het ook vaak aan de pastasoort welke wijn er goed bij past. Bij lichte pastasoorten past een licht rood wijntje zoals een Chianti. Terwijl er bij zware pastasoorten (zoals Ravioli of Tortellini) juist goed een stevig rood wijntje zoals de Cabernet Sauvignon past.

Pasta saus met vis of schelpdieren

Als je een wijn uit wil kiezen voor bij jouw pasta met vis, dan kun je het beste kijken naar welke wijn er goed past bij vis. Meestal zit je met een subtiele witte wijn zoals een Sauvignon Blanc wel goed. Dit wijntje past bij bijna elke vissoort wel goed. Als je echt je best wil doen, dan kun je per vissoort kijken welke wijn er het beste bij past.

Pasta saus met vlees

Als je aan vlees denkt, denk je aan rode wijn. Deze combinatie is in de meeste gevallen super. Het is ook vaak zo dat je vlees in een tomatensaus maakt zoals pasta’s met gehakt (pasta Bolognese). In dat geval kun je ook bij de wijnen kijken die bij tomatensaus passen. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken welke wijnen bij welk vlees passen. Bij rund past een Merlot heel goed terwijl bij varken juist een Pinot Noir of een Chardonnay erg goed smaakt. Doe vooral ook wat je zelf lekker vindt! Wil je jouw pasta saus met vlees nog lekkerder maken? Voeg hier dan ook een scheutje van de wijn aan toe. Of maak een heerlijke rode wijnsaus.

Aan de hand van deze tips kun jij heerlijke combinaties maken. Op die manier til jij jouw pasta naar een hoger level. We zijn benieuwd wat jij vond van je wijn-pasta combinatie!

Pasta wijn

Geschreven op: 15 april 2020
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl