Ben je op zoek naar een leuke en smaakvolle manier om te genieten van een Italiaanse High Wine? Dan zijn Italiaanse High Wine hapjes precies wat je nodig hebt! Deze hapjes zijn perfect om te serveren tijdens een gezellige avond met vrienden of familie, of om te genieten van een romantische avond met je geliefde. In deze blog delen we een aantal Italiaanse High Wine hapjes met je, die je gemakkelijk thuis kunt maken. Of je nu een liefhebber bent van Italiaanse gerechten of gewoon op zoek bent naar nieuwe en verrassende smaken, deze blog biedt voor elk wat wils.
In Italië houden ze wel van een kaas- en worstplankje, en dat is ook zeker wel te begrijpen met al die verfijnde salumi e formaggi (worst en kaas) soorten die Italië biedt. Toch is het not done om alles zomaar op het plankje te leggen: er moet een systeem in zitten. Leg de worst in volgende volgorde neer, dit gaat van mager naar vet: Prosciutto crudo, pancetta, bresaola, prosciutto cotto, mortadella & porchetta. Ga vervolgens door naar de kaassoorten. Leg bijvoorbeeld wat blokjes parmezaan neer en snijd mozzarella in kleine stukjes. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om hier een blaadje basilicum en wat cherrytomaatjes aan toe te voegen en tomaat-mozzarella spiesjes te maken.
De bruschetta kennen we allemaal wel: een stuk knapperig brood met wat lekkers erop. Voor bruschetta geldt echter dat dit op allerlei manieren te bereiden is. Bereid een mengsel van tomaat, (rode) ui en olijfolie, voeg wat knoflook, peper, zout en wat basilicumblaadjes toe en klaar ben je. Dit is ook wel dé ultieme Italiaanse tapas en een echt origineel stukje Italië.
Olijven kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Het is een simpel en heerlijk Italiaans borrelhapje. Haal olijven bij de kaasboer, de notenspecialist of in de supermarkt en serveer ze in een bakje. Een ander Italiaans hapje dat je kant-en-klaar in de supermarkt of bij de kaasboer kunt kopen zijn zongedroogde tomaatjes in de olie. Ook deze kun je in een bakje serveren. Zet dan wel een paar cocktailprikkers op tafel en klaar ben je.
Italiaanse vijgen zijn altijd een goede toevoeging aan een borrel. Om gewoon zó te eten is al prima, maar in combinatie met een fijne Italiaanse kaas of ham (prosciutto) is de smaaksensatie nog beter.
Een Arancini is een soort bitterbal of rond kroketje, dat vaak gevuld is met rijst en een tomaten-gehakt mengsel. Het wordt ook wel een ‘gefrituurd risottoballetje’ genoemd. Het is een ware Siciliaanse traditie en je hebt ze in allerlei variaties. Zo heb je bijvoorbeeld ook Arancini met doperwten, ham en provolone of Arancini met boter, mozzarella en ham.
Deze hapjes zijn perfect te combineren met een heerlijk glas Prosecco of Spritz. Drink je liever een wat zwaarder wijntje? Ga dan voor een chianti of een pinot grigio. Salute!
Heb je de smaak te pakken en wil je je graag wat meer verdiepen in de Italiaanse keuken? Bekijk dan ook eens ons artikel over wijn uit Italië of 4x lekker bier uit Italië. Duik je liever de keuken in? Maak dan dit Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn of deze Italiaanse spaghetti met truffelpasta.