Alles over oranje wijn

Heb jij wel eens oranje wijn geproefd? Eens moet de eerste keer zijn! Dit is net als rosé een heel gezellig zomerdrankje. Zie je jezelf al helemaal zitten in de tuin of op het terras? Probeer dan eens uit of oranje wijn jouw nieuwe zomerdrankje kan worden!

oranje wijn

Waar komt oranje wijn vandaan?

Oranje wijn komt oorspronkelijk uit Georgië, maar wordt tegenwoordig ook in Italië, Australië, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië, Zuid-Afrika en Amerika gemaakt. Gek genoeg is deze wijn nog helemaal niet zo populair. Velen hebben het zelfs nog nooit gedronken. Tijd om daar verandering in te brengen.

Van druif naar wijn

Oranje wijn wordt eigenlijk gewoon hetzelfde gemaakt als witte wijn. Bij witte wijn wordt de rest van de druif zo snel mogelijk gescheiden van het sap. Bij oranje wijn blijft de rest van de druif juist in de sap meegisten. De gisting duurt vaak enkele dagen, maar soms zelfs een half jaar. Dit gebeurt in speciale vaten, die meestal van keramiek of cement gemaakt zijn. Meestal staan deze vaten zelfs open, zodat er veel zuurstof bij kan komen. Hierdoor kan de wijn op een natuurlijke manier oxideren. Uiteindelijk ontstaat er dus een mooie oranje kleur, waarvan de tinten kunnen variëren van goudkleurig tot écht oranje.

De smaak van oranje wijn

Qua smaak lijkt oranje wijn eigenlijk meer op rode wijn. Dit komt omdat deze wijn ook veel tannines bevat. Hierdoor heeft de wijn een stevige smaak en een bittertje. Door de oxidatie heeft dit oranje drankje ook een soort nootachtige smaak. Het grote verschil met rode wijn is dat deze wijn lichter en frisser is. Je drinkt de wijn dan ook kouder, de beste temperatuur om dit oranje wijntje te schenken is rond de 14 graden. De smaak van de druiven is van grote invloed. Bij een Merlot blijven de schillen er bijvoorbeeld minder lang in zitten dan bij een Sauvignon. Probeer daarom dus verschillende soorten oranje wijntjes, want de smaak kan heel anders zijn.

Toch liever een ander wijntje?

Durf je de oranje wijn toch niet aan? Of viel die niet in de smaak? Dan kun je natuurlijk kiezen voor andere wijnen. Lees bijvoorbeeld leuke feiten over rosé, leer alles over rode wijn of verdiep je eens in witte wijn. Het is ook leuk om van elke soort een fles te kopen en thuis een wijnproeverij te organiseren.

oranje wijn

Geschreven op: 1 april 2021
Marel
Redactie HighWine.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighWine.nl